perjantai 12. huhtikuuta 2024

Konami Hyper Soccer


Games Beaten:
420/709
Genre: Sports
Goal: Win Tournament Mode

Arvosana: 8/10
Vaikeusaste: 4/10

Vielä löytyi täysin tuntematon jalispeli NESille. Tämä Konamin 1992 väsäämä peli on julkaistu vain Euroopassa ja Australiassa. Luulisin, että tämä on ihan taktinen veto, sillä jenkeillä on oma kiinnostuksensa siinä toisessa jalkapallossa jota pääosin pelataan käsin.
Joka tapauksessa tämä yllätti laadukkuudellaan! Peli on enemmän vakavampaan suuntaan viety toisin kuin esimerkiksi Nintendo World Cup. Hyvää vaihtelua ja oikein tehtynä vakavampikin meininki toimii.
Konami Hyper Soccer sisältää useampia pelimuotoja, mutta pääpaino on turnauksessa. Ensin pelaillaan kahdeksan kappaletta karsintaotteluita jonka jälkeen siirrytään sitten finaaleihin taistelemaan mestaruudesta.

Pelistä löytyy todella monta joukkuetta mistä valita. Hetkellisen pohdinnan jälkeen valitsin Ruotsin! Ohjekirjaa olisi kannattanut hieman tutkiskella, sillä joukkueet on jaettu erilaisiin taso-lohkoihin.
Valitsemani Ruotsi on keskitason lohkossa ja joukkueella pelaaminen osoittautui todella hankalaksi. Jouduin loppupeleissä tekemään vaikean valinnan ja vaihdoin Ruotsin Brasiliaan. Semifinaaliottelu Hollantia vastaan osoittautui Ruotsin pojilla lähestulkoon mahdottomaksi kun vastassa oli nopeammat ja taitavammat pelaajat.
Ruotsi ei kuitenkaan ollut edes alimmassa tasolohkossa vaikka sille se alkoi tuntua. Ohjeissakin mainitaan, että näillä alimman tasolohkon joukkueilla mestaruuden voittaminen on todella olematonta. Jännästi Meksiko ja USA on laitettu tuonne alimpaan kastiin.



Ennen jokaista ottelua ruutuun lävähtää näkymä missä saa parantaa joukkueen eri osa-alueita ja hyökkäyskuvioita. Jokaisella joukkueella on aluksi tietty määrä pisteitä joita sitten pääsee lisäilemään.
Parannettavia osa-alueita ovat nopeus, puolustus, hyökkäys, potku, tekniikka ja tuuri. Maksimipistemäärä osa-alueella on 15. 
Aluksi pisteitä voi lisäillä viisi kappaletta haluamiinsa kohtiin, mutta otteluiden edetessä määrä jämähtää kolmeen pisteeseen.
Hyvänä vertailuna nämä testaamani Ruotsi ja Brasilia - Brasilian joukkueella on heti pelin alussa puolet enemmän osa-aluepisteitä kuin Ruotsilla :D Ei ihme, että ei oikein meinannut sujua.
Suhteellisen tasaisesti nostin kaikkia osa-alueita, mutta pääpaino pysyi kuitenkin nopeudessa, potkussa ja tekniikassa. Hyökkäyskuvioihin en kajonnut lainkaan kun näistä en juuri mitään ymmärrä. Hyvin pärjäsi vakiolla mitä peli ehdotti.



Itse matsin aikana ruudulta ei löytynyt mitään ylimääräistä.  Ei edes kelloa mistä olisi nähnyt, paljonko matsia on jäljellä. Eivät ottelut kovin pitkiä olleet ja arvioisin, että noin 10min pelattiin. Matsin loppumisen huomasi tikittävästä äänimerkistä.
Grafiikat on muuten aika jees, mutta hieman oudolta näytti kun pelaajilla ei ollut kasvoja. Tämä on tyypillistä Konamille, että kasvojen tekemiseen ei hirveästi panostettu, mutta jotenkin antoi hassun fiiliksen tälläisessä jalkapallopelissä :D
Nintendo World Cupista poiketen, tässä ohjailtiin jokaista kentällä olevaa pelaajaa. Tietokone ohjasi kauempana olevia ja kun pallo tuli lähelle, sai itse ohjakset kyseiseen pelaajaan. Homma toimi saumattomasti.
Joskus vastustajajoukkueen pelaajat tekivät todella omituisia ratkaisuja pallon syötön tai kuljetuksen suhteen, mutta ei tässä muuten mitään sen erikoisempaa vikaa ollut. Vastustajan maalivahti jostain syystä sortui useamman kerran matsin aikana potkaisemaan aloituspotkun suoraan sivurajan yli :D
Maalien tekemisestä palkittiin hienolla animaatiolla riippuen siitä, millä tyylillä maalin teki. Hyvä lisä matsien tiimellykseen :)



Kun Ruotsin kanssa hieman hapuillen edennyt matka tyssäsi Hollantiin, ei Brasilian kanssa etenemisessä ollut minkäänlaista ongelmaa. Tykittelin karsintamatseja semmoisella sykkeellä, että useampi matsi päättyi 10-0 tilanteeseen :D
Hollanti tuli vastaan samassa semifinaalimatsissa ja se kaatui vähän liiankin helposti. 
Finaalissa vastassa oli jopa hieman yllättäen Tšekkoslovakia joka on rankattu samaan tasolohkoon kuin Ruotsi. Onneksi Argentiina oli pudonnut pois jo alkumetreillä, sen kanssa olisi voinut mennä kunnon mähinäksi.
Matsi alkoi hieman yllättäen kun Tšekkoslovakia teki saman tien maalin. Hetken pelailun jälkeen homma muuttui ja onnistuin tekemään tasoitusmaalin.
Matsin edetessä huomasi, että tämä matsi oli huomattavasti tasaväkisempää kuin Ruotsi-Hollanti -semifinaalimatsi :D Pyöritin peliä, mutta maaleja en älyttömästi saanut aikaiseksi. Ensimmäinen puoliaika päättyi tasatilanteeseen.
Toinen puoliaika alkoi loistavasti ja onnistuin tekemään maalin! Ei mennyt älyttömän kauaa, kun sain vielä kolmannen maalin aikaiseksi. Pieni hymy nousi huulilleni kun tiedostin, että voitto on todella lähellä.
Pyörittelin palloa vastustajan päädyssä ja viimein alkoi tuttu tikitys kuulumaan matsin loppumisen merkiksi. Brasilia on mestari maalein 3-1!





Tämähän oli yllättävän hyvä ja viihdyttävä jalkapallopeli! Meni NESin jalkapallopelien kärkikastiin. Nintendo World Cupin ykköspaikkaa ei mikään tule vavisuttamaan, mutta tämä antoi hyvän vastuksen tälläisenä vähän vakavampana pelinä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti