tiistai 28. marraskuuta 2023

Family Feud


Games Beaten:
406/709
Genre: Party
Goal: Win $20 000

Arvosana: 7/10
Vaikeusaste: 8/10

Onnistuuko perheesi keräämään 200 pistettä arvaamalla suosituimmat vastaukset tv-peliohjelman varsinaisiin kyselykysymyksiin? Sinulla on kaksi tai useampi kierros aikaa voittaa pisteet tai "dollarit" joita ne edustavat.
Seuraavaksi lähdet testaamaan loppukierrosta ja yrität voittaa 5000 dollarin suuruisen palkinnon. Jos sinulla ja perheelläsi on tarpeeksi älyä ja tahdonvoimaa, tienestisi voivat kohota huimaan 20 000 dollariin!

Voitto kotiin, Nicke Lingnell! Kyseistä sarjaa tuli ahkerasti katsottua 2000-luvun taitteessa. Silloin ei käynyt mielessäkään, että sarja perustuu jenkeissä julkaistuun Family Feud -ohjelmaformaattiin. Kun tarkemmin alkaa miettimään, niin ei taida kovin montaa suomalaista ohjelmaformaattia olla edes olemassa :D
Pelin idea on melko simppeli. Kaksi joukkueperhettä kilpailee keskenään ja heidän pitää päätellä sadan eri ihmisen vastaukset erilaisiin kysymyksiin. Mitä useampi sadasta ihmisestä oli vastannut samalla tavalla, sitä enemmän joukkue sai pisteitä eli dollareita.
Ihan varma en ole tämän NES-pelin kohdalla, että onko tässäkin käyty ihmisiltä kyselemässä vastauksia kysymyksiin, sillä muutamat olivat sellaisia, että tuskin perus amerikkalaiset olisivat niihin juurikaan mitään keksineet :D Toisaalta taas monessa oli niin järjettömiä vastauksia, että hyvinkin mahdollista, että kansalaiset ovat niitä keksinyt.
Pelin tavoitteena on kilpailla tietokonevastustajia vastaan ja voittaa maksimipotti 20 000 dollaria. Oma joukkue ei missään vaiheessa peliä saa pudota pois tai muuten summa nollaantuu. Vastustajat vaihtuvat pelin edetessä, mutta sillä ei ole muuta kuin visuaalinen ero. Peliä aloittaessani ajattelin tämän olevan nopea ja helppo hupipeli, mutta tämän kanssa sai tuskailla ihan tosissaan ja useamman päivän ajan.

Kisan alkaessa, limaisen oloinen juontaja käy jostain ihmeen syystä suutelemassa molempien joukkueiden pelaajia. Tai ainakin sille kyseinen toiminta näyttää. Perheen tyttären jälkeen ukko mulkoilee kameraan erittäin härskin näköisesti.
Kun tästä kauheudesta päästään eteenpäin, astuu molempien joukkueiden edustajat vastakkain. Ensimmäisenä vuorossa on isät ja oman joukkueeni faija näytti hieman viinaan menevältä möhömahalta. Ruutuun ilmestyy kysymys ja kumpi nopeammin painaa vastauspainiketta, pääsee yrittämään löytää vastauksia kysymykseen. Tässä olisi voinut hieman enemmän olla aikaa, sillä jos kysymys oli vähänkään pidempi, ei kerinnyt lukemaan kuin puoleen väliin kun tietokone painoi jo vastauspainiketta.
Tämä onneksi helpottui samojen kysymysten toistuessa ja nappia pystyi painamaan jo muutaman sanan luettuaan. Koska näihin kysymyksiin on vastannut sata ihmistä, vastauksiakin on monia - maksimissaan 12 kappaletta. Riippuu ihan siitä, onko vastaajat olleet yhtä mieltä asiasta. Muutamassa kysymyksessä vastauksia oli minimaaliset kolme kappaletta ja näihin ei meinannut millään keksiä mitään.
Jos onnistuu löytämään jonkin oikean vastauksen, saa päättää yrittääkö oman joukkueen voimin löytää loput vastaukset vai siirtääkö kysymyksen vastustajalle. Jos vastausnapin painamisen jälkeen ei löytänytkään oikeaa vastausta, saa myös hitaampi joukkue yrittää vastata. Jos homma toistuu ja kumpikaan joukkueista ei toisellakaan kerralla saa mitään aikaiseksi, otetaan uusi kysymys.
Jos vastausvaihtoehtojen selvittämisen otti omalle joukkueelleen, täytyi ne kaikki löytää jotta sai kerrytettyä rahaa kassaan. Kolme kertaa sai vastata väärin ja tämän jälkeen vuoro siirtyy vastustajajoukkueelle. Vastustaja saa kerran yrittää löytää jonkin puuttuvista vastauksista ja jos vastaus meni väärin, sai itse pitää kassaan kerätyt rahat. Vastustajan vastatessa oikein luonnollisesti tilanne meni toisinpäin. Homma meni todella pahaksi tilanteissa, joissa vuoro siirtyi itselle varsinkin sellaisessa tapauksessa kun ei ole hajuakaan vastauksista ja on vain yksi puuttuva vastaus :D
Rahaa kassaan kertyy ihmisten vastausten mukaan. Jos moni ihminen sadasta on vastannut samalla tavalla, saa siitä enemmän massia. Jos vastaukset ovat jakautuneet esimerkiksi 12 kappaleeseen, summat jäivät aika pieniksi jos ei kaikkia vastauksia löytynyt. Jos joukkueet onnistuvat kaivamaan vain ne ei niin suositut vastaukset esiin, loppupotissa saattaa olla vain joitakin kymppejä :D Näinkin kävi monesti, ei vaan millään keksinyt sitä suosituinta vaihtoehtoa.
Kierroksia pelataan niin pitkään kun toisella joukkueella on 200 dollaria kasassa. Kun tämä maaginen raja ylittyy, pääsee loppukierrokselle eli "Fast Money Roundille". Loppukierroksessa kerätään lisää rahaa jotta päästään tuohon haluttuun 20 000 dollariin. Jos tietokonevastustaja sai 200 dollarin rajan rikki ensimmäisenä, peli alkoi tylysti alusta.




Ainakin kysymysten määrään on panostettu ja omalle kohdalle tuli about 140 erilaista kysymystä. Tarkempi luku voi olla 150 luokkaa, sillä läpäisyn lähentyessä samoja kysymyksiä alkoi tulemaan reilummalla kädellä.
Onneksi näissä NES-peleissä muistin määrä on rajallinen ja kysymyksiä ei tule vastaan tuhansia kappaleita, sillä muutoin tämä olisi ollut aivan älyttömän vaikea. Tälläkin kysymysmäärällä homma meni sadismin puolelle.
Aloin tekemään niin, että otin kysymykset ja vastaukset ylös. Yli 130 kysymystä kirjasin kaiken kaikkiaan ja muutama helpompi meni ulkomuistista. Kaikki vastaukset ovat aina samoja samassa kysymyksessä ja ne tulevat samassa järjestyksessä joten tälläinen menettely oli ihan mahdollinen. Vaikka kysymyksiä ottikin ylös, oli tämä silti aivan älyttömän vaikea peli.
Kerrasta poikki -meininki on erittäin julmaa ja tietokone kaivoi vastauksia hyvää tahtia. Suurimmaksi osaksi hankalan tästä teki ihmisten todella omituiset vastaukset. Selkeästi joku ei ole tiennyt mitä jokin asia tarkoittaa ja sanottu vain jotain. Totta kai tietokone osasi päätellä vastaukset, mutta minä en tähän kyennyt.
Hyvänä esimerkkinä kysymys mikä kuului, että "mitä teen kanssa syödään?". Yhtenä vastauksena oli "kana" :D Toinen mieleenpainuva oli, että joidenkin mielestä hyvä eläkkeellejäämisikä on 35 vuotta. No, olisihan se erittäin mukavaa jos noin nuorena voisi jäädä eläkkeelle!
Tässä on myös todella paljon lukuihin perustuvia kysymyksiä jotka meni suurimmaksi osaksi hyvin, mutta jotkin vastaukset menivät trollauksen puolelle. Yleensä näissä lukuihin perustuvissa kysymyksissä vastauksia on paljon ja niitä pystyi systemaattisesti käymään läpi numero tai tasaluku kerrallaan.
Välillä peli heitti hienon kierrepallon vasten kasvoja kun olikin tasalukujen seassa jotain ihan muuta tai numerojärjestyksestä hypätäänkin monta lukua eteenpäin. Yleensä tietokone hienosti hoiti nämäkin omaan taskuunsa vaikka oli enää yksi vastaus jäljellä.
Sanojen kirjoittaminen oli todella omituisesti toteutettu ja en ihan homman logiikkaan päässyt sisälle. Esimerkiksi yhdessä kysymyksessä veikkasin vastaukseksi "Hamburger" ja peli hetken miettimisen jälkeen korjasi kirjoittamani sanan muotoon "Sandwich".  
Ihan kiva, että tämä hyväksyttiin, mutta millähän ihmeen logiikalla "Ice Hockey" tai "Hook" ei kelvannut? Ne olisi pitänyt pelin mielestä kirjoittaa muotoon "Hockey" ja "Captain Hook". Hieman kiehahti näiden kanssa ja näitä löytyi enemmänkin. Kuitenkin pelissä on aikaraja ja miettimiseenkin täytyy käyttää aikaa joten hieman armoa olisi voinut antaa. Kuitenkin oikeassa visailussa nämä sanotaan ääneen joka on ihan eriasia.



Tämä on siinä mielessä hassu peli, että tämän pääsisi periaatteessa todella nopeasti läpi jos kävisi tuuri ja olisi tarpeeksi tietämystä. Loppukierroksella on sellainen hieno porkkana, että jos onnistuu saamaan 200 dollaria kasaan, muuttuu se summa huimaksi 5000 dollariksi!
Eli periaatteessa jos neljä kertaa pääsee loppukierrokselle, peli on siinä...melkoista toiveajattelua. Loppukierros toimii niin, että pelaajalla on 1.30 minuuttia aikaa vastata viiteen eri kysymykseen. Idea on sama kuin pääpelissä eli täytyy yrittää päätellä mitä sata ihmistä olisi veikannut. Erona se, että tässä täytyi löytää vain ne suosituimmat jotta sai tuon 200 dollaria täyteen.
Kun tämä 1.30min aika on ohi, saa vielä uudelleen vastata samoihin kysymyksiin jos vaikka löytäisi jonkin paremman vastauksen.
Aikaa vastailla kysymyksiin on aivan liian vähän. En muista miten paljon sitä oikeassa visailussa oli, mutta tässä on erona se, että ääneen sanomisen sijaan sinun täytyy lukea kysymys ja sen jälkeen näppäillä se. Kirjoittaminenkin on hieman kankeaa ja jos tuli väärä kirjain, täytyi erikseen siirtyä DEL -kohtaan jotta kirjaimen sai poistettua. Hieman fiksumpaa olisi ollut, että kirjaimen olisi voinut pyyhkiä yksinkertaisesti B-napilla.
Kysymykset ovat välillä todella pitkiä ja saattoi sisältää sanoja, mistä ei ollut mitään hajua :D Aika usein en saanut joistain vastauksista yhtään dollaria. Jotenkin tässä loppukierroksessa ihmiset olivat vastanneet tiiviimmin samaa asiaa tai sitten en vaan osannut päästä sisälle jenkkien mieliin. Yksi kysymys mistä en saanut yhtään dollaria vaikka se sama tuli monta kertaa vastaan oli "yleisin kotitulipalon syy?".
Vastasin vaikka mitä kuten kynttilä, uuni, takka...mutta ei, nolla dollaria joka kerta. Hankalaa oli saada rikki tuo maaginen 200 dollarin raja ja jos siinä ei onnistunut, sai pitää vain keräämänsä dollarit normipelistä sekä tästä loppukierroksesta. Tämä tarkoitti yleensä alle tuhatta dollaria joten melkoinen työsarka oli edessä...
Vaikka tässä sai vastata samoihin kysymyksiin kaksi kertaa, välillä oli suuria hankaluuksia keksiä edes ensimmäiseen mitään järkevää :D Muutamilla kerroilla toisella kierroksella sai mukavasti pisteitä kun esimerkiksi korjasi ensimmäisellä kierroksella tulleen kirjoitusvirheen tai testasi jotain toista vastausta.
Tämä loppukierros on siitä paha, että parhaita vastauksia ei näe mistään ellei niitä itse saa selvitettyä. Moniin kysymyksiin jäi veikkaukseksi pyöreä nolla vaikka kokeili ties mitä vastausvaihtoehtoja. Onneksi tässä loppukierroksessa alkoi samat vastaukset kiertämään nopeammin kuin itse pääpelissä, niin senkun vain heitti samat hyvät vastaukset ja sai aina samat hyvät dollarit.




Pienet hikikarpalot nousi ohimolleni kun tajusin, että tässähän on jäätävät määrät kysymyksiä ja homma voi kaatua todella pienen virheen takia. Loppukierrokset menivät penkin alle ja en niistä saanut montaa tonnia kasaan... 
Viimein samat kysymykset alkoivat kiertämään tehokkaammin ja loppukierroksessakin tuli vastaan paljon samoja kysymyksiä. Yhtäkkiä potissa olikin jo reilusti yli 10 000 dollaria! Peli eteni tasaisesti ja viimeinen loppukierros meni niin täydellisesti, että sain jokaiseen kysymykseen jotain oikeita vastauksia!
Huh mikä peli. Tähän olisi tuhlautunut viikkoja, ellei jopa kuukausia jos ei olisi ottanut kysymyksiä ja vastauksia ylös. Olisi kiva tietää, kuka tämän on oikeasti pelannut läpi käyttämättä mitään muistiinpanoja :D
Tykkäsin tästä joka tapauksessa vaikka pienet asiat sai ärsyyntymään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti