perjantai 29. joulukuuta 2023

The Simpsons: Bartman Meets Radioactive Man


Games Beaten:
407/709
Genre: Platform
Goal: Defeat Brain-O The Magnificent (Stage 4)

Arvosana: 5/10
Vaikeusaste: 4/10

Yö on saapunut Springfieldiin ja sen hiljaisuudessa ei kuulu keilapallojen jyrinää Barneyn Bowlarama -keilaradoilta. Ainoastaan muutama rekka liikkuu kaduilla kuljettaen ydinjätettä pois laitokselta.
Kaikki ovat syvässä unessa paitsi Bart Simpson! Puumajassaan pienen kynttilän loisteessa hän selailee lempisarjakuviaan mahtavasta supersankarista - Radioactive Manista!
Sarjakuvalehdessä on enää yksi sivu jäljellä ja Radioactive Mania ei ole vielä näytetty kertaakaan. Hänen täytyy olla vaikeuksissa, mutta kuka hänet pelastaisi? "Sinä pelastat hänet" kuuluu ääni lähettyviltä.
Bart palaa todellisuuteen sarjakuvalehden lumoista ja huomaa, että ääni kuuluu Radioactive Manin apulaiselle, Fallout Boylle. Sen kummempia epäröimättä naamariin sonnustautunut teini alkaa kertoa Radioactive Manin kurjaa kohtaloa.
Mysteerinen Brain-O The Magnificent joukkoineen on vanginnut supersankarin limbon syövereihin. Kyseisestä paikasta ei kukaan ole tullut elävänä takaisin...
Jotta tilanne pahenisi entisestään, Brain-O:n apulaiset - Swamp Hag, Dr. Crab ja Lava Man ovat ryöstäneet Radioactive Manin supervoimat jotta pakeneminen limbosta olisi vielä mahdottomampaa.
Onko tämä Radioactive Manin loppu? Onko maailma enää koskaan turvallinen paikka? Kaikki on menetetty ellei...
Älä sano enää enempää! Tämä näyttäisi tehtävälle jonka vain Bartman voi suorittaa!

Aikoinaan kun NESin pelikatalogia pläräilin hämmästyin, että laitteelle on olemassa kolmaskin The Simpsons -peli. Ei sinällään mikään ihme, että kyseinen teos on mennyt ohi sillä peli on julkaistu vain jenkeissä. Päätin nyt viimein ottaa pelin käsittelyyn jotta saa tämän trilogian päätökseensä.
Kahden aikaisemman pelin tapaan tässäkin on sama monen pelaajan mielestä vastenmielinen pelimoottori käytössä. Minä kuulun niiden muutamien harvojen perverssien joukkoon jotka pitävät tästä ja syy on puhtaasti nostalginen.
Harmillisesti kuitenkaan tämän pelin kohdalla homma ei toiminut niin "hyvin" kuin kahdessa aikaisemmassa. Syynä tähän on se, että Bartmanilla on lähes jatkuvasti jokin ammuttava asia käytössään ja panoksia kuluu jatkuvasti jos B-nappia painaa pohjassa. 
Täytyi tyytyä vain hitaisiin ja lyhyempiin hyppyihin. Onneksi tasoloikkaa ei tässä oltu venytetty äärimmilleen ja homma onnistui ihan mukavasti noinkin.
Kenttiä tämä pläjäys pitää sisällään kolme kappaletta ja ne on jaettu kahteen tai kolmeen osioon. Vaikka kenttien lukumäärä on vähäinen eikä peli sinällään ole kovin pitkä, pelaamisen tiimellyksessä iskee tunne, että "miten tämä kenttä kestää näin pitkään" joka on kieltämättä hieman hassua.

Bartman on hieman kovempi jätkä kuin perus Bart ja tässä pelissä pystyy lyömään vihollisia nyrkeillä. Tämä tosin jäi todella vähäiseksi ja sitä tuli lähinnä muutamaan viholliseen käytettyä ennen kuin sai parempaa hyökkäysvoimaa kehiin.
Bartman pystyy käyttämään supervoimia Supermanin tavoin ja niitä on ripoteltu ympäri kenttiä. Löytyy laseria, jäädytysammusta ja hetkellisen kuolemattomuuden antava pyörremyrsky. Lisäreitä peli antaa kivasti ja ne voi kerätä uudelleen. Tämän vuoksi joitain kohtia voi ns. treenailla :)
Perus lisäreiden lisäksi keräämällä 20 pisteitä antavaa huutomerkkipuhekuplaa antaa myös lisärin! Tämä peli on myös sen puolesta helpompi kuin edeltäjänsä sillä peli sisältää kaksi continueta. Todella raikas uudistus :)
Eikä siinä vielä kaikki! Jos energiat ovat täynnä ja kerää energiasymboleita, ne menevät varastoon. Tälläistä mekaniikkaa harvoin näkee ja en olisi todellakaan olettanut näkeväni sellaista The Simpsons -pelissä :D



Kun tätä peliä ei ole tullut lapsuudessa pelattua, ei tästä oikein saanut mitään irti näin vanhemmalla iällä. Graafisesti parempi kuin aikaisemmat osat ja kenttäsuunnittelu ihan ok luokkaa pois lukien muutamia "leap of faitheja", jolloin ei yhtään nähnyt mihin täytyisi hypätä jotta päätyy kiinteälle maaperälle.
Ensimmäisen kentän toinen osuus oli kyllä pelin heikoin osuus. Siitä tuli mieleen Bart vs. Worldin Ice Cavern -kenttä värimaailmaltaan ja tasapaksuudeltaan. Paljon saman toistoa ja hitaasti liikkumista ylös tai alaspäin. Tuntui, että kenttä ei lopu ikinä. 
Vaikka Bartin liikuttaminen onkin hieman tietynlaista, täytyy kehut antaa uimamekaanikoista. Ei voisi äkkiseltään uskoa, että näin jäykästi ohjattavassa pelissä olisi hyvät uimakontrollit, mutta uskottava se on. Bart liikkui sulavasti pelkästään D-padia painamalla, ei tarvinnut rämpyttää mitään.
Ihan mukavaa vaihtelua tälläinen uima-osuus kun kerta päättivät vielä yhden The Simpsons -pelin NESille väsätä. On edes jotain erilaista settiä.



Täytyy pomotaistelujakin kehaista, sillä kaikki niistä ovat erittäin hauskoja ja innovatiivisia! Jokaisesta taistelusta löytyi täysin erilaista mekaniikkaa, esimerkiksi Dr. Julius Crabia täytyi lyödä tylysti nyrkillä kiveksille jotta sen sai lentämään seinää vasten. 
Lava Manin huoneessa olevia vesipisaroita täytyy jäädyttää Bartmanin jääsupervoiman avulla jotka sitten tippuvat kuvatuksen päälle.



Heti kolmannen, maailman keskipisteen lähettyville sijoittuvan kentän jälkeen ollaankin jo viimeisessä taistelussa. Tämä pelin viimeinen taistelu on myös hauskan idean omaava, vaikkakin todennäköisesti pelin helpoin taistelu.
Limbosta pelastettu Radioactive Man on mukana taistelussa ja ilman hänen apuaan ei voi Brain-O The Magnificentia voittaa. Taistelu hoidetaan laser-silmä -supervoiman avulla ja ideana on ampua aivorobottia kohtaan, josta laser kimpoaa taivaalle. 
Ampuminen täytyy ajoittaa niin, että Radioactive Man on lentelemässä samassa kohdassa laserin kanssa jolloin laser kimpoaa takaisin kohti Brain-O The Magnificentin lasikupua. Vaikka taistelussa ei tapahdukaan hirveästi, ajoittaminen laserin kimmottamisen ja Radioactive Manin kanssa vaati hieman totuttelua.
Ensimmäisellä yrityksellä kävi niin ikävästi, että taisin olla yhden tai kahden iskun päässä läpäisystä kun henki lähti. Tietysti ei ollut enää lisäreitä jäljellä eikä continueja...ei kun alusta vaan!
Ei kentissä kovin pitkään nokka tuhissut vaikka ensimmäisen kentän pomo, Swamp Hag tuottikin hieman vaikeuksia ja menin kuolemaan siihen useampaan kertaan. Ilman continuejen käyttöä ja useamman lisärin saattelemana jälleen Brain-O The Magnificent nakotti nenän edessä.
Helposti pahis tuhoutui, hieman nakerti kun ei mennyt ensimmäisellä yrityksellä :D




Ompahan tämäkin nyt viimein pelattu. Hieman mitäänsanomatonta settiä, mutta hyvä tälläinen kerran läpipelattava peli.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti