maanantai 13. helmikuuta 2023

The Blue Marlin


Games Beaten:
353/709
Genre: Sports
Goal: Win All Four Tournaments

Arvosana: 9/10
Vaikeusaste: 5/10

Nyt oli viimein aika lähteä kalaan. Ihan mitä tahansa sinttejä ei olla nappaamassa, vaan isokokoisia marliineja. Olen tätä peliä vältellyt pitkän tovin, koska luulin sen olevan vaikea ja nihkeä. Homma meni täysin päinvastoin, sillä peli oli todella hyvä.
Peli on mukavan leppoista kalastelua pienellä jännityksellä höystettynä.

Pelin tavoitteena on voittaa neljä turnausta. Voitto tapahtuu kuinkas muutenkaan kuin nappaamalla isoin marliini. Muitakin kaloja kuten haita voi kalastaa, mutta niitä ei lasketa mukaan punnitukseen.
Turnaukset sijoittuvat Floridaan ja Havaijille. Ainoastaan ensimmäinen "harjoittelu" turnaus käydään Floridassa, muut kolme Havaijilla. 
Turnauksessa on 10 tuntia aikaa kalastaa ja punnitukseen voi mennä milloin itse haluaa jos kokee, että on napannut tarpeeksi ison kalan.
Turnauksen aikana voi valita kolmesta eri alueesta missä haluaa kalastusta suorittaa. Aluetta voi vaihtaa mielensä mukaan tai sitten vain pysyä yhdessä ja samassa. En huomannut muuta kuin visuaalista eroa näiden välillä.
Jokaisen turnauksen voiton jälkeen saa salasanan mikä on todella mahtava juttu.



Peliin oli heitetty mukaan pientä levutus-systeemiä. Löytyi kolme eri osa-aluetta mitä pystyi kehittämään. Nämä ovat lihasvoima, vartalon vahvuus ja taito. Kahden ensimmäisen tasoa nostettiin yksinkertaisesti nappaamalla paljon kaloja sekä isoja kaloja. Kehitys alkaa D:stä ja päättyi AA -tasoon.
Lihasvoiman ja vartalon vahvuuden ollessa maksimi tasolla, kalamies ei väsynyt kovin helposti ja isommatkin jötkäleet sai vedettyä veneeseen huomattavasti helpommin. 
Taito oli sitten hieman eri juttu. Aluksi en edes tajunnut, miten sen tasoa nostetaan. Ohjekirjasta selvisi, että erilaiset sattumukset ja niihin oikealla tavalla reagointi nostavat taitotasoa. Sattumuksia saattoi olla kelan ylikuumeneminen tai siiman sotkeutuminen potkurin ympärille.
Peli tarjoilee kolme eri vaihtoehtoa ja niistä piti sitten valita oikein. Väärä vastaus saattoi pahimmillaan johtaa siiman katkeamiseen.
En oikein tajunnut mitä tämän tason nostaminen hyödytti. Ehkäpä se antoi paremman mahdollisuuden sattumusten selvittämiseen sillä oikeat vastaukset vaihtelivat vaikka vastausvaihtoehdot pysyivät samana.



Kalastaminen tapahtui niin, että ajeltiin botskilla ympäri aluetta ja yritettiin saada kala nappaamaan kiinni perässä tulevaan koukkuun. Vedessä näkyi paljon kalojen siluetteja ja kun koukun sai osumaan näihin, todennäköisesti kala kävi kiinni. Näissä kalojen silueteissa ei ollut muita kuin "roskakaloja", marliineja napattiin hieman toisella tavalla.
Nämä pienemmät sintit olivat loistavia levutusta silmällä pitäen. Aluksi kalastajan lihasvoima on heikko ja ukko väsyy nopeasti. Pienien kalojen nappaamiseen ei tarvinnut hirveästi voimaa ja ne sai vedettyä kivuttomasti veneeseen.
Marliinien nappaaminen oli hieman toinen juttu. Ne täytyi härnätä esiin erilaisia keinoja käyttämällä. Esimerkiksi jos näki lokkeja lentelevän meren yllä, niiden perässä saattoi uida marliini. Sama kaava päti kalojen siluetteihin, perässä roikkumalla saattoi marliini tulla esiin jonka jälkeen sen sai tarttumaan koukkuun.
Maksimissaan 11 kalaa sai kantaa mukanaan ja kun raja tuli täyteen, kisa loppui. Loppuvaiheessa kun kaikki levelitkin on maksimilla, ei ollut mitään järkeä pitää mukanaan kuin isoimmat kalat. Pienet heitin takaisin mereen kasvamaan.
Onnistuin nappaamaan yhden jäätävän kokoisen hain mikä painoi noin 1050 paunaa. Harmi kun haiden nappaamisella ei ollut sen suurempaa merkitystä, mutta olihan tuo nyt aika kova saavutus! :)
Pelissä pystyi vaihtamaan esimerkiksi erilaisia uistimia, mutta en kokenut tätä millään tapaa tarpeelliseksi. Käytin vain vakiona olevaa Feather lurea. 
Siiman pituutta ja paksuutta pystyi myös säätämään ja näitä asetuksia tulikin muokattua. Parhaiten kaloja sai ylös käyttämällä paksuinta ja lyhintä siimaa. Kalat eivät päässeet liian etäälle lyhyen siiman ansiosta.




Kun on saanut perus sintin tai marliinin pyydykseen vaihtuu näkymä ihan toisenlaiseksi. Aluksi tässä hommassa olin ihan pihalla, että miten kaloja saa ylös. Välillä katkesi siima, välillä kalat vain pääsivät koukusta irti. Ohjekirjan ja internetsin avulla sai hienon koulutuksen tähän hommaan.
Paras taktiikka oli laittaa heti alussa kelan jarru päälle, että kala ei vetäisi siimaa nopeasti liian pitkäksi. Kaloja täytyi väsyttää ja pumppausliikkeellä tämä onnistui hienosti.
Välillä kela alkoi pitämään kovaa meteliä joka tarkoitti, että siima on liian kireällä ja täytyi hellittää kelaaminen. Heti kun kela lakkasi ääntelemästä, täytyi jatkaa raivokasta kelaamista. Pumppauksella ja kelaamisen oikeanlaisella rytmityksellä sai kalat hyvin haaviin.
Marliinit olivat hieman tiukempia vastuksia ja niiden kanssa piti käydä pieni tuuri jotta sellaisen sai ylös veneeseen. Tämä toki koski vain isompia yksilöitä, pienet tulivat ihan mukisematta botskiin.
Välillä kalat väsyivät äkillisesti kun teki tarpeeksi pumppausliikettä. Tämä taisi olla tuurista kiinni, sillä välillä ei kala millään väsynyt vaikka kuinka pumppaili. Väsynyt kala oli todella helppo vetää lähemmäksi venettä, jopa täysin perille asti.




Minulla oli ihan selkeä suunnitelma miten lähden peliä pelaamaan. Floridassa hoidin lähes kaikki levutushommat maksimille, lukuun ottamatta taitoa. Näin sitten muissa turnauksissa pystyi heti alkaa nappailemaan marliineja. 
Muutaman kerran tuo 10 tunnin aikaraja tuli täyteen kun näitä levuja haalin, mutta tällä ei ollut mitään väliä. Koodi ylös ja uudelleen yrittämään. Pelaamista sai jatkaa täysin samasta pisteestä kuin ennen ajan loppumista.
Muuten turnaukset menivät erittäin mutkattomasti, sain tarpeeksi isoja marliineja jotka riittivät voittoon. Viimeistä turnausta jouduin kaksi kertaa yrittämään kun nappaamani 700 paunan marliini ei riittänyt ykkössijalle. 
Viimeisessä täytyi napata 900 paunan jötkäle joka ei ihan helpolla tullut veneeseen. Sen kanssa sai hieman taistella, mutta viimein onnistuin sellaisen saamaan ja lähes heti kun kisa alkoi.
Tiesin jo tässä vaiheessa, että voitto napsahti enkä jaksanut kalastaa loppuun. Menin suoraan punnitukseen ja sieltähän se voitto napsahti!




Todella upea peli, suosittelen kaikkia testaamaan tätä! Visuaalisesti upea ilmestys NESin kirjastossa. Rento, ja samalla sopivan jännittävä.
Tämä ei edes liian vaikea ole, kunhan vaan oppii tavan, miten kalat saa napattua veneeseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti