lauantai 12. helmikuuta 2022

Wall Street Kid


Games Beaten:
319/709
Genre: Strategy
Goal: Buy a Castle

Arvosana: 8/10
Vaikeusaste: 4/10

Kun elämä, rakkaus ja raha riippuu siitä miten pelaat peliä. Sinä olet Wall Street Kid, mukana isoissa riskeissä ja suurissa palkinnoissa.
Homman nimi on hallita osakemarkkinoita, mutta muista tehdä sijoituksia sillä muuten voit vaarantaa terveytesi ja rakkauselämäsi...pahimmassa tapauksessa koko pelin!

Osakesijoittaminen on kyllä sellainen osa-alue mistä minulla ei ole mitään käryä. Ei ole ikinä moinen homma kiinnostanut joten en ole ottanut asiasta sen kummemmin selvää.
Nyt "joutui" sitten NES -pelin muodossa aiheeseen tutustumaan, kun kerta tälläinenkin on väsätty kyseiselle laitteelle. 
Vaikka aiheesta en sen paremmin mitään tiedä, niin ilmeisesti tämä ei ole ihan täysiveristä sijoittamista, vaan ikään kuin nuorille suunnattu "opetuspeli". Tämähän passasi minulle mainiosti, ei tarvinnut heti sinne syvään päätyyn vajota.
Tavoitteena pelissä on huutaa huutokaupasta suvun perintölinna jotta se ei joutuisi muiden omistukseen. Tätä ennen kuitenkin on tehtävä muita hankintoja ja miellytettävä naisystävää.



Peli keskittyy lähinnä yhden ruudun näkymään josta sitten pystyy valitsemaan erilaisia toimintoja. Valittavina on sanomalehti, mittari, kukat, tietokone ja kello.
Sanomalehti kertoo mitä on osakemarkkinoilla tapahtunut ja mitkä osakkeet ovat vahvoilla kyseisenä päivänä. Lehti kertoi myös jos oli jotain ikäviä asioita tapahtunut mitkä vaikuttivat pelin muihin valintoihin. Sanomalehti lävähti ruutuun aina kun uusi aamu valkeni, mutta halutessaan lehti-ikonista pystyi tarkistamaan jos jokin asia oli unohtunut.
Mittari kertoi, missä fyysisessä kunnossa pelihahmo on. Jos kunto on liian huono, ei jaksa osakekauppaa käydä. Valittavana oli kolme erityyppistä liikuntamuotoa ja ne kuluttivat eri määrän aikaa päivästä. Uiminen vei kaksi tuntia, salilla käynti neljä ja vaellus huimat kahdeksan tuntia!
Kukka -ikonista miellytettiin omaa naisystävää. Hänen kanssaan pystyi käydä piknikillä, ostoksilla tai karnevaalissa. Sama määrä aikaa kului kuin liikuntamuotojen kanssa.
Tietokoneen avulla käytiin sitten sitä kuuluisaa osakekauppaa. Pystyi tarkastelemaan osakkeita ja ostaa sekä myydä niitä.
Kellosta siirryttiin seuraavaan päivään. Työaika on 9.00-17.00 ja kaikki toiminnot täytyi tehdä tämän ajan sisällä. Vaihdoksen seuraavaan päivään pystyi tekemään missä vaiheessa hyvänsä, mutta viimeistään se täytyi tehdä klo 17.00. Tässä vaiheessa ei voinut mitään aktiviteettejä suorittaa joten ainoa vaihtoehto oli siirtyä uuteen päivään. Kieltämättä hassua, että liikuntaa ja naisen miellyttämistä tehdään kesken työpäivän :D
Jos päivän aikana ei ollut kummempaa tekemistä, niin kellon avulla pystyi näppärästi siirtymään seuraavaan ilman turhia toimintoja. Tälläinen tilanne oli esimerkiksi jos osakerintamalla ei ollut tapahtunut sen kummempaa muutosta ja muutkin asiat olivat mallillaan.
Ruudun alareunasta löytyi vielä kolme symbolia jotka edustivat pankkia, konsulttia ja avustajaa. Konsulttia en käyttänyt kertaakaan kun siltä olisi saanut 500 dollarin palkkiota vastaan vinkin, miten osakkeita ostetaan ja myydään. Sen verran kuitenkin tiesin hommasta, että tätä ei tarvinnut käyttää.



Peli alkaa niin, että saa käyttöönsä 500 000 dollaria joka täytyy kasvattaa puolet isommaksi eli miljoonaan dollariin. Homma tapahtui ostamalla ja myymällä osakkeita. Kannatti todella tarkkaan seurata mitä osakkeita ostaa, sillä tuon miljoonan saavuttaminen ei ollut ihan helppo juttu.
Tietokoneelta pystyi seuraamaan paljonko osakkeet maksoivat ja mikä niiden senhetkinen muutosprosentti oli. Mitä isompi prosenttiluku, sitä paremmin tuli rahaa taskuun.
Välillä ihan itse tutkailemalla pystyi katsomaan ja veikkaamaan mitkä osakkeet lähtivät kovaan nousuun, mutta tähän löytyi myös mainio apu - avustaja Connie!
Connie kertoo 1000 dollarin maksua vastaan todella hyviä vinkkejä mihin kannattaisi sijoittaa ja mihin ei. Välillä nämä vinkit eivät pitäneetkään paikkaansa koska ne olivat pääosin huhuja. Onneksi useimmiten pystyi luottamaan Connien apuun ja tuo tonnin maksu oli todella pieni menetys siitä.
Connie heittää vinkit aina muka hauskojen vitsien säestämänä...kjeh kjeh. Välillä vastaan tuli tilanteita missä Conniella ei ollut minkäänlaista tietoa saatavilla ja täytyi vaan turvautua omaan päättelykykyyn.




Tällä kerättävällä miljoonalla oli tarkoitus ostaa oma talo. Pelihahmon oli aika vakiintua naisystävänsä kanssa ja talo oli oiva ratkaisu tähän. Tykkäsin kun pelissä on ihan kunnon tarinakin, eikä vain pelkkiä osaketilastojen pyörittelyä.
Tämä pelin ensimmäinen vaihe, saavuttaa tuo maaginen miljoonan dollarin raja oli ehdottomasti hankalin osuus. Vaati hieman tuuria ja jouduin muutaman kerran alustakin aloittamaan jotta homma onnistuisi. Maksimissaan kaksi viikkoa aikaa oli kerätä puuttuvat 500 000 dollaria.
Tässä vaiheessa osakekaupat eivät olleet kovinkaan tuttuja ja tuli tehtyä hieman ihmeellisiäkin ratkaisuja jonka vuoksi tämä osio tuntui hankalalta. Myöhemmin päädyin tekemään niin, että ostin aina vaan yhtä osaketta enkä hajauttanut rahojani. Pelissä riski oli todella pieni ja kunhan vain seurasi osakkeita, ei ollut vaaraa menettää mitään joten kaikki munat samaan koriin -metodi toimi loistavasti.
Kun talo oli hankittu, seuraava iso kohde oli jahti. Jahtia tarvittiin häämatkaa varten, kuinkas muutenkaan.
Jahdin ostaminen oli huomattavasti helpompaa kuin talon, sillä nyt pystyi pankista ottamaan lainaa kun sai laitettua talon vakuudeksi. Lainaa myönnettiin mukavat 700 000 dollaria joka oli tarkalleen jahdin hinta. Tässäkin taisi olla pari viikkoa aikaa hoitaa rahat pöytään, mutta tein sen jo viikossa lainan ottamisen vuoksi. Hyvillä osakekaupoilla sai jahdin ostamisen jälkeen lainarahat kasaan korkoineen pankkia varten ja jäi vielä hieman taskunpohjallekin :)
Näiden isompien ostosten välissä täytyi tulevalle vaimolle ostaa kaikkea pikkukivaa kuten koira, auto, koruja, arvotaulu ja juhliin erilaisia tarvikkeita. Näissä ostoksissa sai valita ottiko kalliiman vai halvemman tuotteen. En tiedä mikä ero näillä oli, muutaman kerran tyydyin halvempaan. Tässä olisi voinut myös valita, ettei ota kumpaakaan ja naisen ilme ei ole kovinkaan tyytyväinen. En kuitenkaan kehdannut ihan näin inhottava olla koska en tiennyt mitä siitä olisi seurannut :D
Peli oli rakennettu niin, että tiettyjen toimintojen jälkeen yksi "osio" loppuu ja uusi alkaa. Yleensä osio vaihtui lahjojen tai isomman ostoksen jälkeen - joskus harvoin ilman sen kummempaa syytä. Osioiden pituudet vaihtelivat viikosta useampaan viikkoon. Osion jälkeen sai aina salasanan mikä oli todella hyvä juttu. Ei niin hyvä juttu oli, että salasana oli pitkä kuin nälkävuosi, mutta se johtuu vain pelin tyypistä - tässä on niin paljon muuttujia, että lyhyempää salasanaa ei voi oikein tehdä. Sen syöttämiseen meni älyttömän pitkään ja virheellisestä salasanaa ei voinut muuten korjata kuin kirjoittamalla alusta siihen kohtaan, missä virhe oli. Todella turhauttavaa.




Kun talo, jahti ynnä muut tilpehöörit oli hommattu, vuorossa oli sitten se linna! Tai oikeastaan aluksi täytyi kerätä vain miljoona dollaria jotta pääsi osallistumaan huutokauppaan, jossa linna oli huudettavana. Huutokaupassa sitten huudettiin kilpaa linnaa ja sen hinta kohosikin nopeasti kolmeen miljoonaan.
Luulisin, että tämä huutokauppa oli tehty niin, että hinta menee aina tuohon kolmeen miljoonaan tai lähelle. Itse vielä varmuudeksi heitin kolmen miljoonan päälle 10 000 dollaria jolla sitten sain sen itselleni!
Nyt alkoi pelin viimeinen rutistus, puuttuvan parin miljoonan kerääminen linnaa varten. Tämä onnistui todella helposti kun jälleen kerran otti pankista lainaa. Tällä kertaa sitä saikin 800 000 dollaria! Tein loistavia osakekauppoja jotka toivat rutkasti rahaa. Lopullinen rahasumma oli yli neljä miljoonaa joten ei tehnyt tiukkaakaan saada linna haltuuni.
Olin siinä uskossa, että laina täytyisi maksaa pois ennen linnan ostamista tai ainakin linnan ostamisen jälkeen, mutta ei tarvinnut. Peli loppui automaattisesti kun linnan oli saanut ostettua itselleen. Ihan mielelläni olisin lainani maksanut pois kerta siihen rahaa keräsin :D




Empä olisi uskonut, että osakesijoittamiseen pohjautuva peli voisi olla näin kiehtova! Tätä oli todella hauska pelata ja seurailla mitä osakkeita kannatti ostaa ja mitä myydä. En kuitenkaan ihan näillä eväillä alkaisi omia rahojani tunkemaan osakkeisiin :D
Tarina toi paljon syvyyttä peliin ja tuntui, että asioilla oli jokin tarkoitus. Ehdottomasti kokeilun arvoinen tekele!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti