sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Aussie Rules Footy


Games Beaten:
315/709
Genre: Sports
Goal: Win Season Mode

Arvosana: 7/10
Vaikeusaste: 6/10

En ollut aikaisemmin tälläisestä urheilulajista ennen kuullutkaan. Austraalialainen jalkapallo mikä muistuttaa Rugbyn ja perinteisen jalkapallon sekoitusta.
Hassua, että tämä on julkaistu vain PAL -alueella, en usko että kovinkaan moni tietää lajia täällä Euroopassa Englantia lukuun ottamatta.
Säännöistä sen verran, että ideana on potkia soikion muotoista palloa kananmunan muotoisella kentällä. Aloitus tehdään käsiä käyttämällä mutta syöttäminen tapahtuu pääosin jaloilla.
Palloa saa kuljettaa myös kädessä, mutta aina 15 metrin välein sen täytyy koskettaa kentän pintaa. Maaleja tehdään potkimalla kentän päädyssä olevia maalitolppia kohti.
Jos pelaaja onnistuu saamaan pallon ilmasta kiinni, vihelletään pilliin ja pelaaja saa jatkaa tästä kohdasta haluamallaan tavalla. Kopin saaneelta pelaajalta ei pysty ryöstämään palloa ennen vihellystä.
Ottelut on jaettu koripallon tapaan neljään eri erään ja yksi erä on kestoltaan kolme minuuttia. En tiedä miten pitkiä nämä erät ovat oikeassa matsissa, mutta luultavasti aikaa on lyhennetty tähän peliin.
Lähdin ns. soitellen sotaan ja ilman minkäänlaista käryä säännöistä. Ei aikaakaan kun olinkin jo testailemassa yhtä ottelua. Hommastahan ei aluksi tullut mitään, mutta kun hieman pääsi jyvälle napeista alkoi sujumaan.



Yksi ottelu oli vain harjoittelua, sillä todellinen koitos käytiin Season -tilassa. Tässä täytyi voittaa viisi pelin arpomaa joukkuetta putkeen. Tasapelillä pääsi jatkoon, mutta jos tuli yksikin häviö, alkoi homma alusta.
Tuntui, että joukkueilla oli jonkin verran eroavaisuutta, sillä välillä voitin matseja älyttömällä piste-erolla ja sitten joskus teki tiukkaa voittaa edes toinen ottelu.
Peli rupesi muuten sujumaan ihan OK:sti, mutta aloituksia en onnistunut voittamaan ollenkaan. Viimein keksin, että täytyikin painaa eri nappia kun pelitilanteessa potkaistaessa. Johan rupesi aloitukset hoitumaan ja keksin vielä todella hyvän ajoituksenkin tähän hommaan.
Ottelut olivat kunnon nappien hakkaamista sillä pallon pystyi ryöstämään vastustajalta B-nappia hakkaamalla. Peli oli välillä aika nopea tempoista ja tämän kanssa saikin sormet kipeäksi :D
Jos pelaajat olivat liian suuressa kasassa pallon ryöstämistilanteessa, vihelsi tuomari pelin poikki ja tilanteesta syntyi käsialoitus.
Maalien tekeminen aluksi ihmetytti, sillä välillä tehdystä maalista sai vain yhden pisteen ja välillä kuusi pistettä. Kentän päädyssä oleva maali olikin jaettu kolmeen eri lohkoon ja keskimmäisestä osiosta sai kuusi pistettä ja reunoista vain yhden.
Myös keskelle menevistä epäselvistä tapauksista sai vain yhden pisteen kuten pallon kilahtamisesta tolppaan. Tämä hämmensi koko pelin ajan ja nyt jälkeenpäin vasta selvisi mistä moinen johtui.
Maaleja pystyi tekemään miltä etäisyydeltä hyvänsä kunhan vain potkuvoima riitti.
Maalia kohti potkaiseminen toimi välillä todella kummallisesti. En tiedä yritettiinkö tässä simuloida oikeaa elämää pallon soikean muodon vuoksi vai mitä, mutta välillä se lähti ihan mihin sattuu vaikka painoi oikeaan suuntaan.
Parhaimmat tapaukset oli, kun painoi D-padista alas, mutta pallo lähtikin ihan päinvastaiseen suuntaan. Onneksi tästä seurasi vain vastustajan päädystä aloittaminen josta pallon sai ryöstettyä itselleen aika kivuttomasti.
Vieläkin kaikuu päässä tuomarin "out of bounds on the full" -mölinä. En edes tiedä mitä tuo tarkoittaa, se vain tuli kun pallon potkaisi päätyrajan yli. Jos sivurajan yli potkaisi, tuli perinteinen "out of bounds" -höpinä.
Välillä maalin tekemisen jälkeen homma jatkui vastustajan päädystä ja välillä keskialoituksella. En tiedä mikä tämän määritti, mutta suurimmaksi osaksi jatkettiin vastustajan päädystä mikä oli oikein hyvä juttu, tästä pystyi tekemään uuden maalin helpommin!




Kun peli rupesi sujumaan, dominoin vastustajia jäätävillä piste-eroilla. Parhaimmillaan otteluissa saattoi olla viidenkymmenen pisteen ero :D 
Finaali lähestyi ja ennen finaalimatsia vastaan tulikin jokin hieman haastavampi joukkue ja sehän pisti armottomasti turpaan. Hävisin tälle joukkueelle yhdellä pisteellä ja olin todella suolainen varsinkin, kun aikaisemmat ottelut oli menneet ihan läpsytellen läpi.
Useamman yrityksen se vaati, mutta pääsin kuin pääsinkin finaaliotteluun. Finaalivastustaja ei ollut kovin kummoinen, ilmeisesti valikoitui hieman helpompi tapaus tai sitten oppi vain pelaamaan entistä paremmin, tiedä häntä.
Ottelun loppupuolella vastustaja kuitenkin alkoi tekemään maaleja ja minua rupesi kuumottamaan, että joutuuko tässä taas aloittamaan pelin alusta. Ei tarvinnut ja voitin matsin 26-20!
Ei mitkään jäätävät piste-erot, mutta suurin osa matsista oli pallottelua keskikentän tietämillä.




Ei tämä nyt mikään huono peli ollut ja jos olisin viitsinyt selvittää sääntöjä ja nappeja hieman paremmin, olisi peli mennyt paljon kivuttomammin läpi. Nyt vaan potkin pitkiä vetoja ja toivoin, että saan ne omilla pelaajilla kiinni. 
Helpommalla olisi päässyt jos olisi syötellyt lähimmälle pelaajalle lyhyemmän syötön ja näin syöttelyketjulla hoitanut pallon lähemmäksi maalia. Oh well.
Ihan kiintoisaa mitä kaikkia outoja lajeja tälläisenkin projektin myötä pääsee näkemään ja kokemaan :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti