tiistai 8. kesäkuuta 2021

Batman Returns


Games Beaten:
284/709
Genre: Beat 'em Up
Goal: Defeat the Penguin (Stage 6-2)

Arvosana: 9/10
Vaikeusaste: 4/10

Gothamin kaupunki valmistautuu lomakauteen perinteisesti joulukuusen valaisu seremonialla. Äskettäin valittu "jääprinsessa" saa kunnian vääntää valokatkaisimesta juuri kun pormestari on lopettanut puheensa.
Pormestarin toiveena on, että tämä tapahtuma nostaisi kaupungin henkeä sillä viime aikoina rikollisuus on vaivannut kansalaisia.
Tällä kertaa pormestari oli kutsunut bisnesmiehen, Max Shreckin puhumaan kansalaisille. Juuri kun hän oli aloittamassa puhettaan, voimakas melu alkoi kuulua yleisön takaa.
Valtava lahjapaketti vierii mysteerisesti aukiolle. Lahja on hetken hiljaa paikallaan kunnes sen sisuksista syöksyy naamioituneita henkilöitä.
Nämä tyypit kuuluivat Red Triangle Circus jengiin ja he alkoivat terrorisoimaan kansaa konekivääreillä, räjähteillä ja liekinheittimillä. 
Poliisi alkaa olemaan melko neuvoton tämän sekasorron keskellä ja he kutsuvatkin apuun yhden tyypin jonka tietävät saavan tämän kaaoksen taas järjestykseen. Hänen nimensä on Batman...

Nyt on viimeinenkin NESille julkaistu Batman -peli läpäisty! Laadultaan se ei jää yhtään jälkeen Sunsoftin loistaville Batmaneille.
Tällä kertaa asialla on Konami ja pelityyli on vaihtunut action -painotteisesta tasoloikasta Beat 'em Uppiin. Täytyy sanoa, että jos ei tietäisi että tämän on väsännyt Konami, erehtyisi peliä luulemaan Sunsoftin tekeleeksi :D
Pakko ihmetellä, että miten tekijät ovatkin saaneet näin hienoa grafiikkaa aikaiseksi. Kenttien välissä olevat tarinat ovat jäätävän hienoa pikseli taidetta!
Mistään älyttömän vaikeasta pelistä ei ollut tällä kertaa kyse, loputtomat continuet ja vielä salasanakin kaupan päälle. Kenttiä löytyi kuusi kappaletta ja ne oli jaettu pienempiin osiin.
Edes Game Overin jälkeen ei tarvitse kenttää aloittaa alusta vaan pääsee suoraan siihen osioon missä oli henki lähtenyt. Poikkeuksena pomotaistelut, niistä ei saanut suoraan jatkaa.



Hyvin perinteistä Beat 'em Uppia. Batman osaa muutaman erilaisen liikkeen joilla pahiksia pystyy pieksämään. Löytyy perus nyrkkien heiluttamisen lisäksi liukutakli ja hyppypotku.
Vielä erikoisliikkeenä löytyy pyörähdysliike, mikä vie energiaa yhden palkin aina kun sitä käyttää. Tätä liikettä ei tullut juurikaan käytettyä, sillä en oikein tykkää tälläisistä energiaa vievistä liikkeistä.
Koska kyseessä on Batman, pitäähän pelissä pystyä käyttämään hänen vyöhönsä asennettuja erikoisaseita. Vyöstä löytyy heittokoukku jonka avulla pääsee korkeammalla sijaitseviin alueisiin ja sillä pystyy myös yläpuolella leijailevat olevat viholliset tuhoamaan.
Bumerangi (Batarang), jota kannatti säästellä pahimipia vihollisia ja pomoja vastaan. Näitä ei ole loputtomasti, vain viisi kappaletta. Joistain kentistä saattoi löytää muutaman lisää. Erittäin tehokas ase! Game Over kuitenkin antaa nämä takaisin.
Pelin lisärisysteemi oli erittäin mielenkiintoisesti toteutettu. Muutamista kentistä löytyy laatikoita jotka edustavat elämiä. Kun energiat loppuvat, laatikko tyhjenee. Laatikko ei häviä lopullisesti vaan tyhjä jää valikkoon odottamaan täyttämistä.
Tyhjiä laatikoita pystyy myös täyttämään energiaa ja pisteitä keräämällä. Yleensä jos peleissä energiat ovat täynnä ja kerää lisää, ei tapahdu mitään.
Toisin oli tämän pelin kanssa ja kerätyt energiat menivät tyhjään laatikkoon Mega Man X:n energiatankkien tyylisesti.
Onnistuin kolme laatikkoa löytämään, yksi näistä oli piilotettuna salahuoneeseen. Onneksi löytyi, sillä helpotti pelaamista mukavasti.



Ihan pelkkää mäiskettä ei tämä peli ollut, vaan mukaan oli laitettu myös pari autoscroller kenttää joissa liikuttiin Batmobilella ja jollain Batskiboatilla.
Batmobilella tykitettiin vihollisia muussiksi ja keräiltiin energiaa sekä jotain kiekkoja joita pystyi sitten hyödyntämään vihollisten tuhoamisessa.
Jälkimmäinen autoscroller Batskiboatilla oli lähinnä vain bonuskenttä vaikka se olikin merkitty viimeisen kentän ensimmäiseksi osioksi. Tässä ei voinut edes kuolla vaan keräiltiin energiaa ja pisteitä.
Tietty määrä pisteitä antoi pienen siivun energiaa takaisin joten tässä saikin energiaa useampaan otteeseen.



Pomot olivat alkuun yllättävän hankalia jo ensimmäisestä lähtien. Bumerangit onneksi pelasti paljon, sillä niiden avulla sai bossin energiaa hyvän siivun pois. Loput menivätkin sitten pelkällä mättämisellä.
Tämä taktiikka ei kuitenkaan loppupään vastuksiin toiminut, sillä niillä oli liian paljon energiaa. Täytyi löytää oikea taktiikka jolla sai näppärästi energiaa pois ottamatta itse osumaa.
Eniten ihmetystä aiheutti neljännen kentän pomo, The Organ Grinder ja viidennen kentän pomo, The Penguin's Duck Vehicle.
The Organ Grinder hyökkäsi raivolla päälle ja sen iskuja oli hankala ennakoida saatikka väistää. Tehokkaimmaksi keinoksi bumerangien jälkeen löytyi hyppypotku joka oikein ajoitettuna meni perille asti.
Penguin's Duck Vehiclen kanssa oli hieman hitboxin kanssa ongelmia. Lopulta pomo paljastuikin suhteellisen helpoksi kun löytyi, että täytyi seisoa ihan ruudun ylälaidassa jotta siihen sai tehtyä osumaa.




Viimeinen kenttä tosiaan alkoi tällä Batskiboat -osiolla joka ei ennakoinut tulevaa millään tavalla sen helppouden vuoksi. Kun sitten varsinainen kenttä alkoi, huomasi inhotukseksi, että koko mesta on jäässä.
Voitte vaan kuvitella miten mukava on yrittää vihollisiin osua kun Batman liukuu ympäriinsä :D Ehdottomasti pelin hankalin osuus. Vihollisten määrä taisi olla tuplat mitä muissa kentissä oli.
Totta kai tähän oli tungettu ne kaikista vittumaisimmat pahikset mukaan :D
Ehdottamsti pelin ärsyttävimmät viholliset olivat talikoilla varustetut hovinarrit. Näihin veijareihin oli ärsyttävä osua ja ne vielä sylkivät tulipalloja joiden yli oli lähes mahdotonta hypätä. Todella pikselin tarkka homma.
Vihollisia löytyi vielä eri tasolla olevia ja niiden väri kertoi vaikeusasteesta. Toki tähän oli sitten laitettu vielä kentän loppupuolelle hankalammat versiot hovinarreista. Ihanaa.
Sentään tästä sai yhden ison sydämen mikä täytti runsaasti energiaa ja lopusta löytyi yksi lisäelämä laatikko. Ilman sitä homma olisi mennyt hankalaksi.



Pitkän ja jäisen osuuden jälkeen vastaan tuli itse Pingviini. Tällä kertaa ilman mitään isompia apuja, ainoastaan sateenvarjo mukanaan. Tämähän menikin ensimmäisellä yrityksellä läpi!
Tuntui, että Pingviinin liikkeet oli huomattavasti helpompi oppia kuin muiden pomojen. Ainut asia mitä en taistelun aikana hiffannut, että heittokoukulla olisi voinut vahingoittaa Pingviiniä kun se lenteli sateenvarjolla ilmassa pommeja pudotellen.
Tämä selvisi siis jälkeenpäin Youtube -läpäisyä silmäillessäni.



Lopputekstit bugittivat jotenkin todella omituisesti. Taustalla oleva kuva ja tekijöiden nimet eivät selkeästi halunneet olla samassa layerissa, vaan välkkyivät ruudulla vuorotellen. Todella ärsyttävän näköistä.
Aluksi luulin, että minulla oli joku huonolaatuinen ROM käytössä, mutta jokaisessa Youtube -läpäisyssä sama efekti toistui. Todella omituinen ratkaisu Konamilta.
Tekijöiden nimien jälkeen ruutuun lävähtää jokin normaalin näköinen pingviini raketti selässään mikä käskee pelaamaan pelin nopeammin läpi. Ilmeisesti jos pelin tykittää paljon nopeammassa ajassa, saa paremmat loppukuvat.
Kuitenkin The End -teksti lävähtää ruutuun tälläiselläkin läpäisyllä, sehän riittää minulle.
Tsekkasin vielä jälkeenpäin että miten loppukuvat saa ilmestymään. Peli täytyy vetää putkeen ilman Game Overeita joten antaapahan olla :D
Yhden kerran yritin ja pääsin neljänteen kenttään, mutta sitten energian puutteen vuoksi matka tyssäsi siihen. Turhan pitkä prosessi aina aloittaa alusta jos tekee muutaman virheen.



Todella nautinnollinen peli. Vaikka ei olisi hirveästi tälläisten Beat 'em Uppien fani, tätä kyllä suosittelen kokeilemaan pelin korkean laadun vuoksi.
Salasana on loistava lisä mitä harvemmin tämän tyylisissä peleissä on. Mukava kun ei tarvitse putkeen pelata tai aloittaa aina alusta :)
En täysin innostunut tästä Konamin ratkaisusta, että pitäisi ilman Game Overia peli tykitellä läpi. Kuitenkin Beat 'em Upit on yleisesti aika hankalia ja todella turhauttavaa aloittaa alusta pitkän pelisession jälkeen vain saadakseen muutaman hassun kuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti