tiistai 12. marraskuuta 2019

Faxanadu


Games Beaten: 161/709
Genre: RPG
Goal: Defeat the Evil One

Arvosana: 7/10
Vaikeusaste: 5/10

Haltiakaupunki Eolis oli aikoinaan rauhallinen ja vauras paikka. Tällä hetkellä kaikki tuo hienous on poissa ja kaupungista on tullut tuhon partaalla oleva raunio.Meteoriitteja sataa Maailman Puun päälle ja hirviöt saivat tilaisuuden ruveta riehumaan hullun lailla. Kaivot kuivuvat ja ihmiset ovat pelon vallassa...
Rauhan takaisin saavuttamiseksi jonkun rohkean täytyy mennä jättimäisen Maailman Puun sisälle ja tuhota pahuus sieltä. Eolisin kansan kohtalo on sinun käsissäsi!


Joskus skidinä tuli tähän tutustuttua kun kaverilta kyseisen pelin lainasin. Eipä tätä kovin pitkään jaksanut pelata, todella alussa iski jo uupumus ja mielenkiinnon lopahtaminen.

Olen tästä aikoinaan jonkun speedrunin katsonut ja NES-Retkun videon myös mutta kuitenkin suhteellisen hämärän peitossa tämä peli oli.

Seikkaillaan siis urhealla sankarilla jonka pitää tuhota hirviöt maailmasta. Sankarin täytyy haalia itselleen erilaisia aseita ja armoreita sekä muita tärkeitä tavaroita. Muutamia loitsujakin opitaan ajan myötä.
Parempia ja parempia hirviöiden tuhoamis metodeja löytyykin pelin edetessä ihan mukavasti.


Aluksi sankarilla ei ole käytössään yhtään mitään, ei edes rahaa. Heti alkuun on käytävä kunkun luona joka antaa pienen pohjakassan jonka avulla sitten ostetaan miekka ja muita tärkeitä apuvälineitä.

Peli on suhteellisen suoraviivainen vaikka aluksi ei tuntunut siltä. Kovin pitkälle alkuun päin ei tarvitse mennä löytääkseen oikeaa tavaraa jonka avulla pääsee taas etenemään.

Tässä on myös kuusitoista erilaista nimikettä jotka toimivat "leveleinä". Tämän ainut tarkoitus on että mitä parempi nimike on, sitä enemmän sinulla on rahaa kuoleman jälkeen käytössä.
Näitä nimikkeitä tuli kyllä ihan mukavaan tahtiin kun joutui rahaa grindaamaan kalliimpia esineitä varten.

Pelissä on linnakkeita vähän niin kuin Zeldassa ja pomon voitettuaan saa jonkin tarinaa edistävän tavaran. Alkupään linnakkeissa pomona on jokin lohikäärme joka oli kyllä melkoisen paha vastus heikoilla varusteilla.
Onneksi taikavoimalla sen sai nujerrettua ihan mukavasti.

Aina tietyn väliajoin Maailman Puuta kolutessa vastaan tulee pieniä kyliä. Näistä saa ostettua vaikka mitä kivaa kuten ruokaa, aseita, potioneja, avaimia. Löytyy myös sairaala jossa saa energian lisäksi magiamittarin täyteen.
Kylissä on myös Guruja jotka ylentävät sankarin nimikettä kunhan vain tarvittava expamäärä on saavutettu. Nämä Gurut antavat myös salasanoja!


Muutamassa kohdassa joutui katsomaan pientä vinkkiä kun ei vain keksinyt mitä pitäisi tehdä. Näistäkin 2/3 olisi kyllä mennyt ilmankin jos vain olisin jaksanut hetken vielä pyöriä samoissa mestoissa :D

Ensimmäinen ongelma oli Ring of Ruby jolla pystyi siirtämään kiviä. Pelin alkupuolella on pidempi vaihe missä pitää kolme suihkulähdettä käydä aktivoimassa jotta isompi suihkulähde lähtee taas toimimaan.
Tarkoituksena on siirtää suihkulähteen päältä oleva kivi pois aktivoinnin jälkeen jolloin uusi reitti aukeaa. Yritin työntää kiveä pois tuloksetta. Ohjekirjaa jos olisin lukenut, niin sieltä olisi selvinnyt että siihen hommaan tarvitsee kyseisen sormuksen.
No, ei tässä montaa eri paikkaa ollut missä sormus olisi voinut olla, mutta tottakai se oli juuri siellä paikassa minne olin menossa ja kuolin matkalla. Annoin sitten vain asian olla ja katsoin vinkin :D

Toinen oli sitten todella lähellä pelin loppupuolta, mesta oli ihan liian samannäköinen sokkelo ja jäi yksi tärkeä reitti tutkimatta. Tämänkin olisi luultavasti löytänyt sinnikkäällä pyörimisellä. Oh well.

Viimeinen ongelma liittyi jälleen sormukseen ja tätä en olisi kyllä itse keksinyt. Sapphire Ringillä pääsee viimeiseen paikkaan sisälle kun sen saa haltuunsa. Yksi aikaisemman kylän Guru ojentaa sormuksen sankarille kun on ensin pyörinyt vähän pidemmällä ja jutellut eri henkilöille.
Periaattessa tämäkin olisi ollut ihan mahdollinen itse löytää, mutta empä arvannut että se Gurulla on joka antaa titteleitä ja salasanoja.

Oli tässä vähän huonojakin puolia:

Peli on suhteellisen ankea värimaailmaltaan. Vähän olisi eri sävyjä kaivannut.

Avaimet olivat kanssa suuri ongelma. Pelissä on viisi erilaista avaintyyppiä ja koskaan ei tiedä, mitä avainta seuraavaksi tarvitsee.
Avaimet ovat myös kertakäyttöisiä joten uuden joutuu aina ostamaan jos lähtee takaisinpäin seikkailemaan. Välillä menin vahingossa takaisin päin ovesta, mistä olin juuri tullut ja joutui lähteä ostamaan uutta avainta :D


Pientä koodausvirheen poikastakin on vissiin päässyt peliin. Löysin Pendantin joka ohjekirjan mukaan parantaa lyöntitehoa mutta viholliset ottivatkin sitten yhden lyönnin enemmän tämän keräämisen jälkeen :o
Uuden aseen myötä ongelma korjaantui, ehkäpä se on vain vanhan miekan ja tuon Pendantin yhdistelmä joka luo ongelman.


Välillä viholliset olivat liian lähellä ruudun toista reunaa. Ongelma ei ollut etenemisessä vaan jos halusi mennä takaisin päin. Monesti vihollinen odotti niin lähellä että se tökkäisi hahmon takaisin aikaisempaan ruutuun. Todella ärsyttävää.

Viimeiset linnakkeet olivat todella ahdistavia. Kunnon sokkeloita ja etenemisessä ei ollut mitään logiikkaa. Piti vain kokeilla jokaista reittiä ja katsoa minne se vie. Ei ole yhtään meikäläisen juttu tuollainen.

Viimeinen vastus oli taas yllättävän helppo. Olin varautunut kunnon kassillisella potioneja mutta eipä siihen mennyt kuin yksi.


Hyvä peli kyllä vioistaan huolimatta. Tykkäsin musiikeista ja siitä, että tämä ei ollut mitenkään kryptinen. Harmittaa vähän nuo vinkkien katsomiset mutta onneksi ne olivat aika mitättömiä :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti