tiistai 20. helmikuuta 2024

Clash at Demonhead


Games Beaten:
415/709
Genre: Platform
Goal: Defuse DoomsDay Bomb With 6 Medallions

Arvosana: 8/10
Vaikeusaste: 4/10

Vuonna 199X salainen ryhmä, Saber Tiger otti villisti yhteen Demonin pataljoonan kanssa. Saber Tigerin nuori johtaja Bang näytteli isoa roolia kun he kävivät taistelua yhdessä muiden komentajien kanssa.
Kun homma oli ohi, Bang ja hänen tyttöystävänsä Mary nauttivat pitkään odottamastaan ansaitusta rantalomasta. Rentoutuminen kuitenkin keskeytyi, kun Bang sai viestin päämajasta.
DoomsDay Bombin kehittäjä, professori Plum on kidnapattu ja viety Demon's Head vuoren huipulle. Maapallon kohtalo on sinetöity, elleivät asukkaat antaudu. Suora hyökkäys vuorelle ei tule kysymykseen sillä vaarana on, että vihollinen toteuttaa uhkauksensa.
Kollegamme Joe ei ole palannut tiedustelutehtävältään joten Bang on ainut toivo kuka voi pelastaa professori Plumin ja koko maailman.

Olipas virkistävää pelata jotain muuta NES-peliä kuin pesäpalloa. Halusin jotain hieman kevyempää pelaamista ja tämä peli osui silmiini listasta. Peli oli itselle tuttu vain nimeltä joten täysin tuntematon seikkailu odotti minua :)
Seikkailusta on todellakin kysymys, sillä tässä pyöritään ympäri kartalla näkyvää aluetta etsien erilaisia vihjeitä minne pitäisi mennä. Päätavoitteena on löytää kuusi mitalia joita erilaiset pomovastukset pitävät hallussaan.
Pelin kartta koostuu 42:sta tienpätkästä ja ne kaikki kannattaa käydä läpi, sillä koskaan ei tiennyt mitä tarpeellista vastaan tulee. Nämä tienpätkät ovat todella yksinkertaisia paikasta A paikkaan B -tyylisiä tasoloikkia höystettynä vihollisilla ynnä muilla esteillä.
Karttanäkymästä ei selviä, mikä tie alkaa mistäkin. Järkevä päättelykin kannattaa heittää romukoppaan, sillä tiet evät ole missään loogisessa järjestyksessä. En jaksanut ottaa teiden numeroita ylös vaan yritin muistella tärkeimmät paikat. Jos jokin tietty paikka oli hukassa, ei ympäri karttaa käveleminen niin älytön homma ollut.
Kun saapuu tienristeykseen, tässä vaiheessa teiden numerot tulevat esiin ja pystyy itse valitsemaan mihin suuntaan haluaa lähteä.




Peli antaa paljon vinkkejä ja ne kannatti ottaa ylös jotta muistaisi, mihin pitikään mennä suorittamaan jotain tehtävää. Mitalien etsimisen lomassa tässä täytyy suorittaa pieniä tehtäviä jotka sitten edistivät pelin kulkua. Pidin tästä todella paljon, ei ollut vain suoraviivaista etenemistä vaan välillä joutui menemään ihan päinvastaiseen suuntaan mihin oli alun perin kulkemassa.
Ensimmäinen isompi tehtävä on pelastaa erakko jonka erikoisvoimat saa käyttöönsä. Erikoisvoimia on viisi kappaletta ja en saanut näistä auki kuin kaksi. Ensimmäinen tulee käyttöön heti pelastamisen jälkeen ja toinen erikoisvoima oli vain ilmestynyt valikkoon pelailun lomassa.
Ensimmäisellä erikoisvoimalla voi kutistaa itsensä jotta pääsee ahtaista koloista ja toisella pystyy teleporttaamaan mihin tienpätkälle hyvänsä. En löytänyt kuin yhden paikan missä kutistusta joutui käyttämään ja sekin oli erakon alueella jotta sieltä pääsi pois.
Mitä tuossa hieman tutkiskelin, niin erikoisvoimat ilmeisesti ovat sidottuna peliin käytetyn ajan kanssa ja ne aukeavat hiljalleen. Pelasin pelin liian nopeasti läpi kun en saanut kuin nuo kaksi auki :D
Kolmas erikoisvoima on levitaatio, mutta kahdesta viimeisestä minulla ei ole mitään hajua. Ilmeisesti eivät olleet sitten kovinkaan merkittäviä kun ilmankin pääsi pelin ongelmitta läpi.
Tämä erikoisvoima homma on kyllä hukattu mahdollisuus, sillä nämä jäivät nyt täysin paitsioon. Itse olisin toteuttanut asian niin, että tasaisin väliajoin erakko pyytää luokseen hakemaan uuden erikoisvoiman ja näitä olisi pitänyt käyttää jotta pelin pääsisi läpi.



Erakon erikoisvoimat eivät ole suinkaan pelin ainoita hyödykkeitä, vaan on tässä paljon muutakin! Pelistä löytyy kauppa joka myy jos jonkinlaista roinaa. Kaupan löytää hyvin seikkailun alkumetreiltä yhden tien päästä, mutta sinne ei tarvitse aina matkustaa jos halusi jotain ostaa. Kaupassa on myynnissä 2000 dollaria maksava "kutsu" jota pystyy käyttämään lähes missä hyvänsä.
Täytyi vain ostosreissun jälkeen muistaa ostaa uusia kutsuja varastoon jotta välittyisi kävelyreissulta. Kaupassa ei aina ollut kaikki tavarat myynnissä ja osa olikin loppuunmyyty. Aluksi luulin, että tämä johtuu siitä millä alueella olin menossa, mutta kaupasta poistuessa ja heti uudelleen kutsun käytön jälkeen kaupassa olikin eri tavarat loppuunmyytynä :D
Tavallaan hassu ratkaisu - miksi kaikki ei voinut olla heti tarjolla? Välillä kiperästi tarvitsi jotain tavaraa ja joutui sitten kikkailemaan, että sen sai kauppaan myyntiin.
Kaupasta löytyi suojausta ja ampumista parantavia tavaroita. Pelissä on useita kohtia, mistä ei pääse ihan noin vain etenemään ja näitä varten kaupasta voi ostaa omat erikoispuvut. Sukelluspuku ja rakettireppu on hyvinkin selkeitä mitä niillä tehdään, mutta Super Suitin käyttötarkoitus oli pitkään hämäränpeitossa.
Aluksi luulin, että tämä puku parantaa hyökkäys- ja puolustusvoimaa, mutta pukua käytetäänkin laavassa uimiseen sekä jäisien seinien kiipeämiseen. Tämäkin olisi toki selvinnyt näppärästi ohjekirjasta, mutta arvatkaapa tuliko sitä avattua ollenkaan pelaamisen aikana...
Sentään laavassa uimisesta mainittiin pelin aikana, mutta jäisien seinien kiipeäminen ei tullut mieleenkään. Onneksi jäisistä paikoista, missä tarvittiin Super Suittia, pääsi myös pois ihan rehdisti kuolemalla. Kuoleman jälkeen eteneminen jatkui tienpätkän alusta.
Näiden kolmen erikoispuvun lisäksi löytyi myös nopeutta ja hyppykorkeutta parantavat kengät. Näitä kapistuksia en käyttänyt kuin kerran, sillä 5000 dollarille oli parempaakin käyttöä ja en oikein nähnyt pointtia ostaa pelkästään kyseisiä kenkiä kun rakettirepulla pääsi mihin halusi.
Kaikkien esineiden maksimisäilytysmäärä on kolme kappaletta mikä ei muodostunut ongelmaksi kuin ainoastaan energiantäyttöjen kohdalla. Yksi energiantäyttö täyttää vain yhden pykälän energiaa ja jos halusi energiansa täyteen, täytyi rampata kaupan ja esinevalikon välillä. Viholliset toki pudottivat energiaa, mutta eivät mitenkään älyttömän usein.
Pomotaisteluissa tämä muodostui pieneksi ongelmaksi, sillä ainut mahdollisuus täyttää energiat oli vain tämän kolmen pykälän verran.
Pelistä löytyi toinenkin puotipuksu joka on enemmänkin uhkapelauspaikka kuin ihan perus myymälä. Ympäri aluetta on ripoteltu kultaharkkoja ja ne voi käydä vaihtamassa rahaksi täällä uhkapelauspaikassa. Mesta löytyi vain yhden tien varrelta joten siellä ei tullut vierailtua kuin pari kertaa.
Kun on iskenyt kerätyt kultaharkot pöydälle, täytyy kahdesta "arpalipukkeesta" valita toinen. Molemmat sisältävät eriarvoiset rahasummat ja kerätyn kullan lukumäärä kerrotaan sillä arpalipukkeella minkä valitsin. Tuuri kävi, kun molemmilla kerroilla sain kertoimeksi 500 dollaria!




Pomotaistelut eivät tässä pelissä olleet mitään läpihuutojuttuja vaan niihin täytyi oikeasti varustautua kunnolla jotta ne pääsi läpi. Paljon suojia, parempia aseita ja ne muutamat energiantäytöt mitä sai haltuunsa.
Muutamaa pomoa joutui yrittämään useampaankin kertaan, kun ei vaan millään meinannut kuolla. Ei ihan ole sellaista Super Mario -tasoista kolmesta osumasta poikki -meininkiä :D
Demon Head -jengin pääpahis aiheutti eniten ongelmia, sillä lentävän silmän jäiset ammukset tekivät todella paljon vahinkoa ja henki lähti muutamasta kosketuksesta. Yritin noin kymmenen kertaa kunnes vaihdoin taktiikkaa.
Rakettirepun avustuksella väistely onnistui huomattavasti kivuttomammin ja sain silmän tuhottua!
Suurin osa näistä pomoista on ihan teiden varsilla, mutta paria etsin hieman pidempään. Ensimmäinen hankalammin löydetävissä ollut pomo sijaitsi korkealla taivaissa jonne ei päässyt kuin rakettirepulla. Paikka sitten paljastui pelin viimeiseksi alueeksi ja tämä vastassa ollut pomo on ns. paikan vartija. Pistin asian mieleeni ja lähdin etsimään viimeisen puuttuvan mitalin hallussapitäjää.
Se löytyikin random tien varrelta, veden pohjasta :D Tässä pelissä jotkin alueet ovat aika hyvin piilotettuna, mutta onneksi niihin sai vinkkejä, että ei ihan sokkona tarvinnut edetä. Tähän pomoon ei kuitenkaan ollut minkäänlaista vinkkiä, mutta en kovinkaan kauan joutunut kyseistä merenelävää etsimään, sillä suurin osa teistä oli jo koluttu läpikotaisin ja kävin sellaisia reittejä läpi missä vähemmän olin kulkenut.
Täytyy vielä mainita sellainen asia, että nyt kun viimein ohjekirjaa vilkaisin, niin sieltäpä löytyi upeat piirustukset koko vihollis kavalkadista. Arvostan todella vanhojen pelien ohjekirjoja kun niihin viitsittiin nähdä vaivaa!



Kun olin saanut haltuuni viimeisen puuttuvan Davidin tähdellä varustetun mitalin, oli aika siirtyä pelin loppuhuipennukseen. Onneksi vahingossa kävin jo kurkkaamassa viimeisen alueen ovea, niin vältyin etsintätyöltä.
Alue ei kovin pitkä ollut, hieman dialogia ja Demon -poppoon päävastus. Hieman tälläinen Mega Man -tyylinen ratkaisu, missä pääpahis kököttää aluksessaan ja ampuu kohti. Mitään vastusta tästä kaverista ei ollut, ehdottomasti pelin helpointa antia.
Kun Demoni oli tuhottu, pienen etenemisen jälkeen vastaan tulee tuo DoomsDay Bomb josta koko pelin ajan mainittiin jotain. Nämä pomovastuksilta saadut mitalit tulevat nyt käyttöön ja ne täytyy asettaa pommiin oikeassa järjestyksessä. Aikarajakin tähän on laitettu, 6000 jotain aikayksikköä. Aluksi en edes oikein tajunnut mitä tapahtuu, naputtelin vain mitaleita eri järjestyksessä ja oikeassa järjestyksessä laitetut mitalit jäivät pommissa oleviin aukkoihin ja väärät tulivat takaisin uudelleen asetettaviksi. 
Muutama naputtelu myöhemmin pommi oli purettu ja maailma pelastettu. Tämä meni niin nopealla tahdilla ohi, että en saanut napattua kunnon kuvaa tätä Blogiani varten :D
Loppukuvat rullasivat ja viimein ruudulla nökötti iloinen potretti "The End" -tekstin kera. Kun kerta kunnon kuvaa en saanut otettua, päätin pelata pelin lopun uudelleen kun nyt tiesin, mitä tässä oikein tapahtuu.
Tällä toisella yrityksellä huomasin, että pommissahan on vielä ajan lisäksi rajalliset yritykset monta kertaa mitaleita saa kokeilla pommiin. Määrä on viisi kappaletta.
Otin kuvani ja huvikseni katsoin, mitä käy jos yritykset menevät loppuun. No luonnolliset pommi räjähti ja ruudulla komeili sama "The End" -teksti, mutta tällä kertaa ilman hahmoja. Eli periaatteessa tämän voi pelata läpi myös, että vaivautuu purkamaan pommia ollenkaan...hämärää.





Todella nautinnollinen peli. Peli on julkaistu vuonna 1989 ja tästä huomaa, että pieniä teknisiä ongelmia löytyi sieltä sun täältä, mutta ne eivät mitään haitannut. Salapaikat olivat piilotettu juuri sopivan salaisesti, että ilman vinkkiäkin niihin saattoi vahingossa törmätä.
Tykkäsin kyllä tästä vinkkihommasta, että jokin hahmo sanoo "mene tielle 35, sieltä löytyy sitä ja tätä". Mukavaa seikkailun tuntua tuli heti mukaan peliin!.
Ehdoton suositus tälle jos tätä ei ole vielä testannut ja seikkailu/tasoloikat maistuvat :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti