keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Spelunker


Games Beaten:
370/709
Genre: Adventure
Goal: Enter the Pyramid at the End of the Cave (1 Loop)

Arvosana: 5/10
Vaikeusaste: 4/10

Mittaamattoman arvokkaat aarteet odottavat sinua syvällä maan uumenissa. Sinun ja aarteen välillä on ansoja, esteitä ja levottomia kummituksia jotka ovat eksyneet reitiltänsä.
Sinun tehtävänäsi on tutkia luolaa ja etsiä avaimia jotka avaavat reittejä uusiin mysteerisiin alueisiin.
Tarina kertoo, että syvällä luolan uumenissa on legendaarinen pyramidi jonka sisällä arvokas aarre. Niin suuri, että et olisi osannut edes uneksia moisesta.

Pitkästä aikaa pääsin toivepelin pariin. Tämä Atarille alunperin ilmestynyt tekele on surullisen kuuluisa siitä, että pelihahmo ei siedä yhtään korkeista paikoista tippumista. 
Muuten tässä on ihan jämäkät ja hyvät kontrollit, putoamisen välttämiseen täytyi vain totutella. Jotenkin hassua, että esimerkiksi hissin tasolta täytyi vain varovasti pudottautua hyppäämättä tai muuten saattoi lähteä henki.
Peli on periaatteessa yksi iso luolasto, mutta tietyn väliajoin "kenttä" ikään kuin päättyy vaikka siitä ei fanfaaria ja lisäripalkintoa kummemmin ilmoiteta. Jos tällä menetelmällä haluaa laskea, niin peli sisältää neljä kenttää.
Tämä kuuluu sarjaan loppaavat pelit ja ensimmäinen looppi riitti läpäisyksi. Läpäisyn jälkeen testailin hieman seuraavaa looppia, mutta en oikein huomannut muuta eroa värimaailman lisäksi kuin että kerättävät avaimet olivat ilmeisesti näkymättömiä tai hyvin piilotettuja sillä en yhteenkään törmännyt.



Seikkailu keskittyy enemmän asioiden väistelyyn kuin hyökkäämiseen. Spelunker -äijällä on käytössään ase, mutta sillä tuhotaan vain silloin tällöin ruudulle ilmestyvä kummitus. Ase onkin melkoinen kapistus, sillä kummitus tuhoutuu tähtäämättä siihen lainkaan - riittää vain kun oikealta etäisyydeltä alkaa tykittämään.
Luolastossa lentelee lepakoita ja ne pystyy nirhaamaan flarejen avulla, mutta aika monessa tapauksessa homma oli turhaa, sillä lepakoiden pudottamat jätökset pystyi väistämään kohtalaisen helposti.
Kun tässä ilmakuolemat ovat todella yleisiä, pahimmat elämäsyöpöt ovat ihan perinteiset tasoloikkahypyt. Esimerkiksi hissiin, rotkon yli tai köyteen hyppääminen oli aina hieman jännittävä asia kun saattoi epähuomiossa hypätä hieman huolimattomasti. Henki lähti, kun hahmo tippui hahmon pituuden verran alaspäin :D
Peli ei sisällä loputtomia continueja ja elämiäkin vain muutama. Uusia paikkoja tutkiessa elemät kuluivat silmissä ja tämän vuoksi pelin alkuruutu tulikin kovin tutuksi.



Luolaan on ripoteltu kaikenlaista kerättävää ja osasta sai vain pisteitä. En näitä vaivautunut edes hakemaan koska tässä mitään ennätyspisteitä oltu tavoittelemassa vaan legendaarista arretta! Yksi tärkemmistä luolastosta löytyvistä kerättävistä on siniset ja punaiset avaimet. Ilman avaimia meno tyssää nopeasti lukittuihin oviin.
Muuta todella hyödyllistä kerättävää oli dynamiitti, energiakapselit, lepakoiden tuhoamiseen tarkoitetut flaret ja miracle -esineet. Dynamiitin avulla sai räjäytettyä lohkareita hajalle jotka estivät kulkemisen. Ohjekirjassa on selkeästi pommin kuva ja puhutaan dynamiitista, mutta mikäs se minä olen ketään tuomitsemaan.
Energiakapselit olivat myös todella tärkeitä, sillä ruudun yläreunassa rullaa aika Adventure Island -tyyliin. Mittari hupeni melkoista vauhtia, mutta onneksi yksi kapseli täytti koko mittarin kerralla :)
Miracle -esineet olivat ehkä omituisimmat kerättävät, sillä niiden sisältö määriytyi randomisti. Miraclesta saattoi saada energiakapselin, flareja tai jopa lisärin. Lisärit olivat se toivotuin asia, sillä peli ei niitä oikein muuten jaellut.

Pelihän ei ole kovin pitkä, mutta silti jatkuva kuoleminen alkoi ärsyttämään. Tarpeeksi kun samoja kohtia hankasi, alkoi niihin muodostua lihasmuisti. Välillä kävi loistava tuuri miracle -esineiden kanssa ja ne antoivat monia lisäreitä.
Helpotti kummasti tutkimista kun uskalsi hieman ronskimmin rynnätä kohti tuntematonta. Mitään viimeistä pomoa tässä ei ole, riittää kun astuu luolan lopussa olevan pyramidin sisälle.
Hieman omituinen peli kaiken kaikkiaan. Jos tässä ei olisi kuollut pienimpäänkin tiputukseen ja peli olisi sisältänyt useampia erilaisia kenttiä, tämä olisi ollut ihan kelpo teos. Nyt se jää valitettavasti keskiveroisen tasoiseksi yhden kerran läpäistäväksi peliksi.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti