lauantai 27. helmikuuta 2021

Mighty Final Fight


Games Beaten:
263/709
Genre: Beat 'em up
Goal: Defeat Belger (Round 5)

Arvosana: 9/10
Vaikeusaste: 4/10

Metro City, tuo väkivallan ja rikollisuuden pyhättö on saavuttanut uuden tason näiden saralla. Suurimpana ongelmana on jengi nimeltään Mad Gear jonka jäsenet hallitsevat kaupunkia.
Mad Gearin johtaja tavoittelee kuitenkin muutakin kuin vain koko kaupungin hallitsemista. Hän on nimittäin umpirakastunut pormestarin tyttäreen, Jessicaan ja haluaa hänet keinolla millä hyvänsä.
Johtaja onnistuukin nappaamaan Jessican ja aloittaa häävalmistelut. Pormestari ei ole kovinkaan mielissään kun kuulee tästä.
Pormestari Haggar ei olekaan ihan mikään turha kaveri vaan hänellä on paini- ja katutaistelutaustaa! Uutiset kuullessaan hän vaihtaa puvun hieman käytännöllisempään asuun ja on valmis murskaamaan kalloja.
Mukaan apuun tulee vielä Jessican poikaystävä Cody ja hänen kaverinsa Guy. Kolmikko saa varmasti Jessican takaisin sekä rauhan palautettua Metro Cityyn!

Tälläisestä pelistä en ollutkaan kuullut kuin vasta muutama vuosi sitten. SNESille on myös julkaistu Final Fight ja tämä peli oli paljon tutumpi, sitä tuli jo nuorena kloppina mätettyä tosin huonolla menestyksellä.
Itseasiassa SNESille on julkaistu kolme Final Fightiä, mutta niillä ei taida pahemmin olla mitään tekemistä tämän NES-version kanssa.
Capcomin tekemää laatua NESin elinkaaren loppupuolella niinkin myöhään kuin 1993. Tämän kyllä huomaa, kaikki toimii niin kuin pitääkin kontrolleista grafiikoihin :)



Peli ei kyllä pituudellaan loista, vain viisi lyhyttä kenttää pomoineen. Kuusi elämää ja neljä continuea, näin mukavilla lukemilla pääsee pelin aloittamaan.
Edetessä voi vielä saada lisää continueja ja lisäreitä joten melko helposta pelistä on kyse. Kuolemisen jälkeen saa jatkaa siitä mihin jäi ja Game Overin tullessa joutuu kentän alkuun, perus settiä.
Valittavissa on kolme hahmoa; Haggar, Cody ja Guy. Kahta jälkimmäistä en edes testannut vaan eihän tätä voi muulla pelata kuin Haggarilla.
Ei oikein vakuuta kahden nuoren jannun itsepuolustus- ja ninjataidot kun vastassa on pormestari, joka on entinen painija sekä katutaistelija :D
Kerta kyseessä on Beat 'em up, on pelissä roppakaupala erilaisia liikkeitä. Haggarilla on painitaustaa, hänen liikkeensä pohjautuvat niihin. Löytyy mm. suplexia ja piledriveria.
Hahmoilta löytyy myös muutama erikoisliike, joita ei voi heti alussa käyttää vaan niiden käyttämiseen täytyy kerätä kokemuspisteitä. Kokemuspisteitä saa vihollisten tappamisesta, mitä erikoisemmalla liikkeellä vihollisen tappaa, sitä paremmin pisteitä tulee.
Nämä erikoisliikkeet olivat todella turhia, sillä niiden käyttäminen vie siivun energiaa pois ja eivät ne edes olleet kovin tehokkaita verrattuna vaikka piledriveriin.
Hahmo on pelin alussa jo tasolla kolme ja sitä pystyy kehittämään kolmen tason verran. Viimeinen taso tarvitsee älyttömän kasan pisteitä. En missään vaiheessa saanut tätä viimeistä tasoa saavutettua, mutta eipä se mitään muuttanut.
Ohjekirja ei kerro, että mitä muuta hyötyä kokemuspisteitä on, kun että neljännelle tasolle päästessä pystyy käyttämään erikoisliikkeitä. Päättelin itse, että paremmalla tasolla hahmo tekee enemmän vahinkoa vihollisiin ja niitä on helpompi napata kiinni.
Game Overin jälkeen kokemuspisteet nollaantuivat ja kerääminen täytyy aloittaa alusta. Tämä oli yksi syy miksi en viimeiselle tasolle onnistunut pääsemään. Nyt kun pelaisi pelin uudelleen, niin pääsisin varmasti viimeisellekin tasolle.



Kentät olivat aika suoraviivaisia, ympäristöä ei pystynyt hyödyntämään vihollisten tuhoamisessa. Vihollisia oli kuitenkin paljon erilaisia ja ne erosivat toisistaan hyvinkin radikaalisti.
Muutama isompikin möty tuli vastaan, mutta nekin kaatuivat lähes yhtä helposti kuin pienemmät ukkelit. Piledriver -liike oli niin ylivoimainen!
Pelin loppupuolella pienilläkin vihollisilla oli pomojen verran energiaa, mikä oli hieman liikaa. Piledrivereitäkin joutui tekemään useamman, että sai tälläisen pienen ukon hengiltä :D
Muutamassa kentässä vastaan tuli vierviä tynnyreitä joita hajottamalla sai kaikenlaisia hyödykkeitä energiasta kokemuspisteisiin. Välillä näistä löytyi jonkinlainen leka jolla pystyi vihollisia pieksämään.
Tämä kapistus oli kuitenkin lähes hyödytön, sillä yleensä se hävisi kun otti yhden osuman vihollisesta. Edelleenkin piledriver voitti joten miksi edes vaivautua keräämään turhaa lekaa :)
En tiedä tekikö Capcom tämän pelin nopealla aikataululla sillä pomojen kanssa oltiin hieman menty sieltä, missä aita on matalin.
Pääosin ne olivat ihan hyvää settiä, mutta toisen kentän pomo, Katana on myös neljännen kentän pomo ja vielä välivastuksena viimeisessä kentässä :D
Myös kolmannen kentän pomo, Abigail esiintyy viimeisessä kentässä välivastuksena. Ymmärrän kyllä, että nämä tulivat viimeisessä kentässä välivastuksina, mutta olisi kyllä kaivannut neljännen kentän pomoksi jonkun muun.
Katana oli vielä ehdottomasti pelin rasittavin pomo. Siihen oli todella vaikea saada osumaa, ainakin viimeisessä kentässä. Katana tykkäsi rynnätä pelihahmoa kohti lyöden miekoillaan. 
Tässä oli pieni aikaikkuna, missä pystyi Katanaa lyömään. Monesti se kuitenkin epäonnistui liian tarkan ajoituksen vuoksi. Kahteen ensimmäiseen Katanaan pystyi osumaan helposti hyppyiskulla, mutta viimeisessä kentässä olevaan ei.
Onneksi piledriver teki jäätävää damagea, riitti kun muutaman sellaisen sai tehtyä. Kätevästi kaksi viimeistä Katanaa muutti taistelutyyliään kun energiat olivat tippuneet puoleenväliin.
Vaikka tämän olisi periaatteessa pitänyt olla se hankalampi muoto, tähän rynnimisvaiheeseen oli huomattavasti helpompi osua kuin miekoilla varustettuun Katanaan.



Kenttien kaksi ja neljä pomotaistelun jälkeen pääsi kokeilemaan bonuspeliä. Tämähänoliperiaatteessajokentistä löytyvien tynnyrikohtien hieman haastavampi versio. 
Mitä enemmän tynnyreitä sai hajotettua, sitä paremmat palkinnot oli tarjolla. Palkintoja oli kokemuspisteistä lisäreihin asti. Tästä pystyi voittamaan myös continueja, mutta tässä pelissä ne eivät palkintona olleet niin hyviä kuin lisärit.
Aluksi itsekin ajattelin, että tottakai continuet lisärit voittaa, mutta tarkemmin miettii, niin kokemuspisteet nollaantuivat Game Overin jälkeen, voi parin ylimääräisen lisärin voimalla päästä uudelle tasolle.



Viimeisessä kentässä oli kyllä menoa ja meininkiä. Löytyi kaikkia vihollistyyppejä ja Abigail sekä Katana välivastuksina. Aluksi jopa Abigail tuotti suuria ongelmia sillä se oli oppinut uuden liikkeen ja siihen kului lisäri poikineen.
Ongemana oli, että en vielä tässä vaiheessa hallinnut parempia liikkeitä ja olin vain saavuttanut tason neljä kokemuspisteissä. Ohjekirjaa hieman luettuani, huomasin että paremmilla liikkeillä saa enemmän kokemuspisteitä. Eikun peli alusta ja uusien vinkkien avulla yrittämään.
Paljon paremminhan peli sujui ja pääsinkin ilman Game Overeita viimeiseen kenttään. Saavutin myös tason viisi!
Isoksi ongelmaksi muodostui kuitenkin toinen välivastus Katana, en vain keksinyt miten sitä pitäisi hakata kun hyppyisku ei enää toiminutkaan siihen lainkaan. Monien kuolemien ja Game Overien jälkeen Katana rupesi taipumaan ja opin miten sitä kannattaa käsitellä.
Katanan jälkeen ei enää ollut muuta jäljellä kuin viimeinen vastus, Belger.



Onnistuin pääsemään Belgeriin parin elämän turvin. Huomasin, että tämähän on paljon helpompi kuin Katana :D
Aluksi Belgerillä on joku pärinävaihe päällä ja se sinkoilee ympäri huonetta takoen teräsnyrkillään. Muutama osuma ja alkaakin varsinainen taistelu häntä vastaan.
Belger ampuu nyrkkejä ammusten lailla ja näiden jälkeen joko rupeaa nauramaan tai tekee nyrkki-iskun huoneen halki. Naurun aikana täytyy käydä moukaroimassa Belgerin naamaa uuteen uskoon.
Nyrkki-iskun aikanakin pystyy häneen osumaan, mutta se ei tee paljoa vahinkoa. Melkein onnistuin pääsemään tämän ensiyrityksellä läpi, mutta ei pakka pysynyt kasassa ja hieman nolostikin kuolin tähän helppoon pomoon sen energioiden ollessa lähes nollissa.
No, kaikki continuet olivat vielä käyttämättä joten eikun kenttä uudelleen ja nyt pääsinkin jo neljän elämän turvin yrittämään viimeistä taistelua. Sulamista tapahtui tässäkin yrityksessä, mutta meni kuitenkin läpi.



Erittäin nautinnollinen peli. Harmillisen lyhyt ja helppo vaan, mutta eipä näiden Beat 'em uppien tarvitsekaan aina olla överitasoa :)
Pitää ehdottomasti pelata vielä toistamiseen läpi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti