tiistai 10. syyskuuta 2024

Loopz


Games Beaten:
435/709
Genre: Strategy/Puzzle
Goal: Beat 50 Puzzles (Game Type C)

Arvosana: 8/10
Vaikeusaste: 9/10

Entuudestaan tuntematonta Strategia/Puzzleilua. Kansikuvasta voi päätellä, että peli on jokin Pipe Dreamin -tyylinen ja onhan tässä hieman samankaltaisuuksia. Varsinkin A ja B -pelimoodeissa on hieman samantyylinen idea.
Pelin läpäisyyn vaaditaan C -pelimoodin läpäisy sillä sen päihittäminen antaa onnittelutekstin ruudulle. A ja B -pelimoodit on vain pisteiden keräämistä varten. C -pelimoodin läpäisyn jälkeen testailin huvikseni myös A:ta ja B:tä.
A ja B -pelimoodit ovat melko samantyylisiä idealtaan, mutta C:ssä on reilusti eroavaisuutta.

A ja B -pelimoodeissa ideana on yhdistellä erilaisia muotoja yhtenäiseksi kuvioksi. Periaatteessa voitaisiin puhua putkenpätkien yhdistelemisestä koska siltähän se näyttää. Kun yhtenäisen putkikuvion saa rakennettua, häviää se ruudulta tilaa viemästä. Peli arpoo satunnaisesti, minkälainen putkenpätkä ruudulle ilmestyy.
Pelissä on todella yksinkertaiset kontrollit: A:sta käännellään ja B:stä asetetaan. Hieman aluksi näppäimet menivät sekaisin, mutta hetken totuttelun jälkeen virheitä ei enää syntynyt.
Tässä on myös aikarajapalkki ruudun alareunassa ja jos se kuluu loppuun asti, menettää "elämän". Jos kaikki kolme elämää kuluu loppuun, peli päättyy. Ajan loppuminen muodostuu ongelmaksi siinä vaiheessa kun ruutu on täynnä putkia mitkä ei yhdisty mihinkään eikä niitä saa yhdistettyä mihinkään. Itse en ole niin kaukonäköinen, että olisin osannut ennakoida putkien paikkoja valmiiksi. Heitin vaan kaikkea peräkkäin.
Pisteet lasketaan yhteen ja halutessaan voi yrittää uudelleen päihittääkseen oman hi-scorensa. Välillä putkien ilmestymisen välissä ruudulle pärähtää poistopalikka jolla pystyy poistamaan turhia putkia ruudulta. Jos halusi kovat pisteet tehdä, niin poistopalikan tulemiseen ei kannattanut liikaa luottaa, sillä se ei ollut kovin yleistä.
B -moodi ei eroa oikeastaan A:sta muuten kuin, että siinä on jotkin kertoimet ja pääsee pelailemaan bonuskenttää. Ei hajuakaan, miten pääsin tähän bonuskenttään kun vain kerran testasin kyseistä pelimoodia, mutta bonuksessa muodot eivät poistuneetkaan ruudulta. Tietysti heti ensimmäisen putkihässäkän tälläsin keskelle ruutua joka sitten aiheutti HIEMAN ongelmia :D





Sitten itse tämän pääasian eli C -pelimoodin pariin. Moodi eroaa niinkin paljon kahdesta muusta, että tässä ruudulla on valmiiksi putkista muodostettu kuvio ja peli poistaa kuviosta putkia tietyn määrän. Putket täytyy sitten itse laittaa takaisin paikalleen tai ainakin niin, että kuvio on yhtenäinen. Muutamissa puzzleissa pystyi putkia asettamaan ns. "väärin" ja puzzlen pääsi silti läpi.
Sama aikarajapalkki ja elämät ovat tässäkin käytössä sillä erotuksella, että jos aika kuluu loppuun, joutuu koko puzzlen aloittamaan alusta. Kun kuvio on valmis, siirrytään seuraavaan. Tässä moodissa on yhteensä 50 puzzlea ja aina viiden välein sai salasanan. Jos missään näiden viiden puzzlen aikana loppuu elämät, joutuu aloittamaan viiden sarjan alusta. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä hankalammaksi oli saada onnistumaan tuo viiden puzzlen putki.
Kun olen tälläinen hieman huonomuistinen ja hahmotuskykykään ei mitään ihan priimaa ole, niin tämä peli osoittautui itselle sadistisen vaikeaksi. Alkuun homma on mukavan helppoa läpsyttelyä, mutta todelliset vaikeudet alkoivat kahdenkymmenen viimeisen puzzlen kohdalla. Kuviot muuttuivat monimutkaisimmiksi, aikaa reagoida on paljon vähemmän. Myös kuviot eivät olleet symmetrisiä ja ei voinut enää vakoilla kuvion toisesta reunasta, että mihin puuttuva putki menisi. Nämä osoittautuivat todella hankaliksi!
Peli vielä arpoo puzzlen alussa mitä putkia poistuu ja missä järjestyksessä putket pitää laittaa takaisin kuvioon. Välillä peli murjoi oikein olan takaa ja antoi aluksi sellaisia putkia mitä ei voinut heti yhdistää mihinkään. Olisi pitänyt muistaa täysin tyhjästä kohdasta mihin putken pala tulee tarkalleen.
Puzzlet 31-45 olivat todella pahoja ja niihin kului useampi päivä, että sain selvitettyä kaikki. Mutta sitten taas puzzlet, 46-50 - voi hyvää päivää miten brutaalia oli saada nämä läpi. Minulla kesti näiden viiden viimeisen kanssa yhtä pitkään kuin kaikkien muiden puzzlejen kanssa yhteensä :D



Oikeastaan isoimpana ongelmana viiden viimeisen kanssa oli se, että aikaraja on vedetty ihan överiksi. En edes ennen näitä viittä viimeistä kiinnittänyt huomiota siihen, että aikaraja olisi pienentynyt mitä pidemmälle pelissä eteni. Näissä viimeisissä sen huomasi selkeästi. Vertasin huvikseni ihan ensimmäisen ja viimeisen setin aikaraja-eroa ja se on huimat kolme sekuntia!
Ensimmäisessä viiden puzzlen setissä setissä saa miettiä viiden sekunnin ajan mihin putken laittaa, mutta viimeisessä setissä aikaa on vain kaksi sekuntia. Kun peli arpoo putkien ilmestymisjärjestyksen, tämä alkoi olemaan jo liian haastavaa hommaa. Piti salamannopeasti keksiä mihin putki kuuluu ja kuljettaa se paikalleen. Lukuisia kertoja kävin niin, että juuri kun olin saanut kuljetettua putken oikealle paikalleen ja klikkaamassa asettamisnappia - aika loppui.
Puzzlen 46 opetteluun meni tovi jos toinenkin, mutta viimein sain homman haltuun. Onneksi puzzlet 47 ja 48 ovat käytännössä ilmaisia ja niitä ei voinut pahemmin feilata. Molemmat puzzlet sisältävät vain yhden ruudun kokoisia pieniä kulmaputkia jotka täytyy vain naputella paikoilleen. Kun tietää mitä seuraavaksi tulee, pystyi kursorin asettamaan valmiiksi oikealle kohdalle. Outoa, että nämä kaksi ovat niin samanlaisia.
Puzzle 48 on vielä helpompi ja lyhyempi versio puzzlesta 47 mikä on hyvin hämmentävää :D Puzzle 49 on sitten helposti pelin pahin puzzle ja se vei aivan järisyttävät määrät aikaa jotta opin kuvion. Kuvio on koko ruudun kokoinen eikä tyhjää tilaa ole lainkaan. Kuvio on onneksi symmetrinen, mutta totta kai pientä vittuilua on pitänyt hommaan heittää, sillä kaikki putket eivät ole kuitenkaan samanlaisia vaikka symmetrisen kuvion muodostaakin.
Vasempaan reunaan on laitettu muutama erittäin ikävä putki joiden muistamiseen meni aikaa, että mihin ihmeeseen ne täytyi asettaa. Tärkeänä oli myös muistaa, mihin yhden ruudun kokoiset suorat putket menevät. Niitä ei voinut lätkiä mihin hyvänsä, vaan niillä on tarkat paikat. Pieniä putkia on yhteensä seitsemän kappaletta ja jokainen läpäisy-yritys alkoi sillä, että laskin monta niistä poistui kuviosta. Tämän jälkeen pidin tarkasti silmällä mitkä olin jo asettanut paikalleen. Tämä homma sai aivot solmuun.




Sormet ristissä toivoin, että viimeinen puzzle olisi jokin todella helppo ns. "kiitos" -puzzle, mutta ruudulle kuitenkin lävähti toinen koko alueen täyttävä kuvio joka on hyvin samantyylinen kuin tuo brutaali aikaisempi puzzle. Epätoivo valtasi mieleni, sillä edellisen puzzlen läpäiseminen oli jo sellainen työmaa, että huh huh. Ajattelin, että tässä menee päiviä ellei viikkoja, että saan kuvion opeteltua. Kävikin kuitenkin niin, että viimeinen puzzle oli huomattavasti helpompi kuin edellinen!
Kyllä sitäkin sai yrittää useita kertoja, mutta siinä ei ollut mitään ikäviä erikoisputkia ja kuvion symmetria täsmäsi hienosti molemmin puolin putkien muodon osalta. Pieni hermostuminen tämän kohdalla jokaisella yrityksellä oli, sillä kun tähän pääsi sen verran harvoin, ei ajatus meinannut pysyä kasassa.
Peli antaa jostain täydet elämät tämän viimeisen yrittämistä puzzlen yrittämistä varten. Eikä siinä vielä kaikki, sillä yksi extra elämäkin annetaan helpotukseksi! Hämmentävä ratkaisu, mutta ehkä tekijät ajattelivat, että pieni helpotus on paikallaan brutaalin 49:n jälkeen.
Todella hieno tunne oli asettaa viimeinen putki omalle paikalleen päivien grindaustyön jälkeen :)




Empä ole aikoihin näin haastavaa puzzlepeliä pelannut. Jos antaisin puolikkaita pisteitä tässä blogissani, niin tämä peli ansaitsisi 9,5 - sen verran älyttömästä pelistä on kyse. Nyt tämä saa vaikeusasteeksi "vain" yhdeksän.
Vaikka tämä älyttömän hankala olikin, tykkäsin tästä todella paljon. Mahtava idea ja sai hieman muistiaan treenata! Suosittelen Strategia/Puzzle -nälkäisten testaamaan :)